Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 31 май 2012 г.

УТРЕ...

...е Денят на детето, първи юни. От утре вдигат тока с десет процента. Утре батбойкоборисов, господ здраведамудава ще започне да натиска цената на тока от сутринта, та така четири-пет пъти до вечерните новини, а вдругиден...
Вдругиден Денят на детето отдавна вече ще е забравен, а натискането ще е дало резултат и вечерта ще разкажат по новините (директно от правителственото бусче), че "тока пада с един процент". Смех, а?

вторник, 22 май 2012 г.

191

Да, хората ще кажат, че работата на депутатите е да ги представляват и тук разговорът ще свърши. Ако погледнем обективно депутатите, ще видим...
Какво ще видим всъщност?
Ще видим, че де факто нямат възложена политика, която да следват. Имам предвид политика възложена им от хората, които казват, че депутатската работа е да ги представляват. Тоест, депутатите имат доста свободно време от тази гледна точка, време плачещо да бъде уплътнено.
Ще видим и друго - малките им заплати.
Ще видим липса на граждански контрол, какъвто практически няма и е трудно да бъде осъществяван извън партиите, а в същото време партиите не работят и гражданите са прекалено "деполитизирани" и над нещата, за да участват в политическия процес.
И всякакви подобни деформации по линия на представителството ще видим, ако умеем да гледаме.

Случващото се е нормално при сегашното развитие на обществото.



Едно добре формулирано лично обобощение за политиката. Повод е грубият лобизъм, който от "Капитал" са успели да фиксират между многото законодателна плява.

събота, 19 май 2012 г.

Когато няма пазар (190)

Цените са или нереално високи, или прекалено ниски. Общо-взето икономиката спира.

четвъртък, 17 май 2012 г.

Как бързо се слиза на земята (189)

Погледнах в блога на бившия началник на седесето, да видя как върви "обединението срещу тъмните сили" и там няма нищо. Няма глъчка, няма хора, има само един коментар. Този вече е аут, бита карта. Вече е безинтересен на масовия политически натегач.
Авторитетът базиран на служебно положение се изпарява заедно с положението (смех).

Национални предатели такива!

Да се живее над 65 не е патриотично!


Виновните предатели на въжето, ще ми източват те бюджета (смех)

сряда, 16 май 2012 г.

187. Хиперинфлация

Не зная обърнали ли сте внимание, че хиперинфлацията винаги се предизвиква от правителствата и централните банки. И винаги причината е една и съща - неумение да бъдат покрити разходите. Тогава прибягват до отпечатване на пари. Или вземане на заеми.
Сещам се и за един случай, изключение от горното правило. По време на златната треска също е имало хиперинфлация, но поради стоков дефицит. Всъщност и тогава парите са били повече от онова, което са можели да покрият, но поне е станало без държавна намеса.

понеделник, 14 май 2012 г.

Силата на масовите очаквания

Очакванията имат силата да определят бъдещето или по-точно да го предопределят. Това е най-силно, когато определени очаквания са масови. Така например, ако съществува масово очакване за поскъпване на храните, то поскъпването им е неизбежно. Всеки тръгва да се запасява, докато е евтино и цената отива нагоре. Същото се случва с цената на пертола.
Естествено, колкото и да е голяма силата на масовите очаквания, тя е в състояние да въздейства и определя бъдещето само в случаите, когато става дума за неща свързани с човешките възможности.
Многото хора биха могли да предизвикат поскъпване, но от друга страна, колкото и много да са онези, които очакват да завали сняг през юли, сняг няма да завали. Независимо от езотеричния спам за силата на човешкото съзнание, неговите възможности са доста ограничени от реалността. Човек може да определя посоката само отчасти, в точно определени части.
Ето, Гърция например. Близо две трети от хората очакват Гърция да изпадне от еврозоната, ако се случи политическа криза и не бъде съставено правителство. Тук нещата са ясни. Ако Гърция не успее да състави правителство и настане политическа криза, най-вероятно ще изпадне от еврозоната - това очакват хората и е във възможностите им да го предизвикат. За разлика от снеговалежа посред лято. Държателите на гръцки активи бързат да се отърват от тях, туриситческият бранш в Гърция очаква сериозен спад за този сезон и така нататък. Кой би искал да попадне насред улично меле или да чака една седмица, докато му отворят археологическите обекти. И посещението в Атина се отлага за някой следващ път. Така очакването Гърция да изпадне отива в очакваната посока.

петък, 11 май 2012 г.

Лесно е така (185)

Една известна мисъл на Далай Лама казва, че хората си затриват здравето за да изкарат пари, а след това харчат парите за да си възстановят здравето. Така се предава от уста на уста във фейсбук. Другото е снимката с чехлите и тояжката на Махатма Ганди, под която обикновено пише - единственото притежание на Ганди.
Далай Лама и Ганди са свободни хора. От най-свободните въобще. Отвързани от грижите за материалното и отдадени на размишления и поучителни сказки. Като Тодор Живков. Арестуваха го горкичкия, а той - едното одеало лично притежание и туйто. Гол като тояга.

Не е смех.

Когато си обгрижван като писано яйце е лесно да даваш акъл и да се превъзнасяш. Не ти трябва имот, не ти трябват лични вещи. За какво са ти, само да те обременяват. Каквото ти е нужно се доставя. И не питаш - кой, как, откъде? Покрива ти - покрив, яденето ти - ядене.
След това е лесно да бъдеш свободен.

вторник, 8 май 2012 г.

Някои български музиканти (184)

Пък и не само български, искат да правят музиката, която им харесва, но да ги харесва и публиката. А реалността е, че изборът е ограничен между това да правят музика за себе си или каквато иска публиката. Нали, все пак да се разберем, че говорим за случаите, в които не става дума за Боб Дилън.

понеделник, 7 май 2012 г.

Градски легенди за шистовия газ

Една от градските легенди за шистовия газ твърди, че при пробив и смесване на газ и подпочвени води, водата ще се "газира", тоест ще поеме газ и така би станала опасна.


В един от епизодите на "От местопрестъплението Лас Вегас" беше разгледан такъв случай.
Но дали наистина е възможно водата да се газира?
Или става дума за поредната градска легенда.


Известен факт е, че когато водата влезе в контакт с газ, независимо какъв и бъде упражнено налягане, водата поема част от газа - газира се. Науката е категорична за това. Точно на този принцип се правят и газираните напитки, които всеки от нас употребява. В промишлени условия газът, най-често CO2 се нагнетява под високо налягане, същото е и в домашни условия с разпространениете в миналото бутилки за газиране на течности. Интересна подробност е това, че водата може да се газира и при не толкова високо налягане, каквото е това от бутилките за промишлена употреба или миниатюрните пособия за битово ползване.


Това може да бъде лесно установено, чрез провеждане на прост експеримент, който макар и прост си е експеримент, което му дава тежест на научно доказателство.
За целта са ни нужни вода и пластмасова бутилка с капачка. Бутилката може да е от Кока-Кола, Пепси или от български боклук с аспартам.
Наливаме в бутилката вода до средата, затваряме я здраво и раазклащаме в продължение на няколко секунди. Част от газа в бутилката ще се разтвори във водата и бутилката ще хлътне, което е и търсеното доказателство.

Кеф ми е да разкажа за... (182)

За много неща ми е кеф да разкажа и ще разказвам, но малко се колебая откъде да почна. И как да го направя. Понякога разказвам от първо лице. Друг път я карам по-безлично. Второто повече минава. Приема се по-леко, дори и написаното да не се хареса на четящият го. По принцип "аз"-ът не се харесва много и случи ли се прочетеното да е в разрез със собствените ни разбирания, тогава съвсем не се приема, а изказалият мнение е някой друг - гад, враг...
Ще видим.

четвъртък, 3 май 2012 г.

Тежката зима (181)

Тежката зима наистина се оказа доста тежка. От близо тристате гарги, които обичайно обитават тополите срещу работното ми място, са останали има-няма около шест или седем. Другото е подхранило почвата. По същият начин стоят нещата и с хилядите врабчета в района.

вторник, 1 май 2012 г.

ПЪРВИ МАЙ

Тъкмо ставаше осем, когато сутринта затворих външната врата. В 21:40 благополучно се прибрах у дома. След минута ще пусна телевизора да видя какво точно им се е празнувало в тоя ден и на кои по-конкретно. Първи май е, ден на труда. Цял ден работих и хич не ми беше до празнуване. Да, работя за себе си, но пак не ми е до празник. Труда изморява, дори и да е за собствена сметка.