Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

петък, 10 май 2013 г.

Малка е вероятността за честни избори в неделя

Развръзката беше предопределена, още през 2009 година с въвеждането на така наречения мажоритарен елемент. Тенденцията за стремеж към отказ от прозрачност и честност се затвърди през следващите години, във времето, през което ГЕРБ доминираше в законодателната власт, а завършващият щрих беше положен с избора на съставите на РИК, където почти изцяло контролът е съсредоточен в ръцете на една партия. За капак ЦИК постави на мястото им гражданските и неправителствените организации, като им отказа достъп, с което се освободи от възможността да бъде уличена в случай на грешки и злоупотреби.
Политическите партии ще правят паралелно преброяване, което само по себе си е безпрецедентно, поради формата, с който ще се случи. И все пак гаранциите за провеждане на честни избори....
В крайна сметка същинското броене на изборните резултати се извършва в секционните избирателни комисии - СИК, където практически дейността ще бъде безконтролна на много места. Съвсем реална е възможността за злоупотреба и подмяна на вота на избирателя, посредством подмяна на цялата изборна документация - урни, бюлетини, протоколи. Какво ще броят после? В момента страната и обществото са изправени пред хипотезата, не гласуването, а броенето да определи резултатите от изборите. Това поставя под въпрос възможността за упражняване на правото от страна на населението, което единствено има право да реши кой, как и в каква пропорция да упражнява политическата власт.
Много е вероятно резултатите да не бъдат признати от никой и да влезем в продължителен период на политическа дестабилизация.

4 коментара:

  1. Митко, червено мекере си, драги!

    ОтговорИзтриване
  2. Изборния закон през 2009 г. е избран с гласовете на Тройната коалиция с цел : "...злоупотреба и подмяна на вота на избирателя, посредством подмяна на цялата изборна документация - урни, бюлетини, протоколи..." и въпреки това бяха изметени от ГЕРБ. Закона си остава същия.
    Народната памет НЕ Е къса.
    За съжаление на някои хора за кратко време са им "промили" мозъците, така както ги промиваха след '45 г.
    Статийката заслужава отпечатване книгата на СВЕТОВНАТА ЧЕРВЕНА КОНСПИРАЦИЯ. ;-)

    ОтговорИзтриване