Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

петък, 10 май 2013 г.

suspicious minds

Или по-скоро подозрителни тези, да не казвам по-тежки думи. Става въпрос за следното - в серия телевизионни предавания, тоест със средствата за въздействие върху обществото и отделния индивид, различни хора пропагандираха съмнителни от гледна точка на демокрацията и правото на избор идеи.


Задължително гласуване

Идеята е, че всеки пълнолетен гражданин с право на глас, трябва да бъде задължен да гласоподава.


Обвързване на гласуване и плащане на данъци

Идеята е, че правото на глас може да се упражнява, само и единствено от хората, които плащат данъци.


Колкото и да ми е неприятно, все пак ще трябва да го кажа - това са фашистки тези и по-точно едната е типично крайно дясна, а другата е откровено тоталитарна. Двете предложения, както споменах, са съмнителни от гледна точка на демокрацията и произтичащите от тази система на обществени отношения права. Проблемът е в това, че и идеята за задължително гласуване, и тази за обвързване на правото на глас с плащането на данъци, де факто и де юре директно и пряко атакуват правото на глас, като такова. Те не просто оспорват правото на всеки човек да упражнява политически вот, а го подменят - в първия случай го трансформират в повинност(задължение, дълг), а във втория го превръщат в привилегия. Това е грешно и спокойно може да се чете, като проповядване на антидемократична идеология, тъй като става дума за тиражиране на идеи, удрящи директно върху фундаментите на демократичното общество, основаващо се върху свободата на избора.

Нека внимаваме, когато слушаме какво ни предлагат.

3 коментара:

  1. Визирам последните предавания на Милен Цветков по Нова телевизия.

    ОтговорИзтриване
  2. То това с данъците си е чисто невежество. Освен ако не живееш в гората от коприва и диви прасета, винаги плащаш данъци, даже да не го осъзнаваш.

    Имало е някакъв смисъл преди век и половина, когато данъците са били главно преки, но в наши дни е смешно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори първолачето плаща, когати купува дъвки, но тук ставаше дума за преки данъци, което идва по-иначе. Иначе съм съгласен, че е дебилно.

      Изтриване