Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 8 август 2013 г.

Кво стана, мама му

Мнозина почнаха да се питат, кого представлява "протестната мрежа". Не знам. Знам, че не представлява мен. Не говори от мое име и не може да говори от мое име, защото не съм оторизирал. Въпросната мрежа не е прецедент за този протест. Предният път беше "харта". Тогава някакви човечета пак се изказаха от мое име без да ме питат. Ясно е, че протестът ни не е хомогенен. И други неща са ясни. Различни агенции обявявяваха резултати за и против обществената подкрепа за протеста. Първо се говореше за осемдесет, осемдесет и пет процента подкрепа, а след това други извадиха данни в съотношение 40 на 40, 50 на 50 и в тоя порядък на изравненост. В крайна сметка зависи и какво точно са питали, но друго се набива на очи. Ако в рамките на страната подкрепящите протеста и онези против, са приблизително едно към едно, как така се случва, че например във фейсбук, където по начало настроенията са опозиционни - не само към това управление, се стига да там, че само един от петима поканени за присъединяване към протеста е приел, а останалите четирима не са.

Има нещо ненормално в това, поне на пръв поглед. Аз не мога да си представя вариант, в който четири от пет човека ще откажат да заявяват негативното си отношение към това правителство. По-точно мога, защото това е факт. Всеки може да види на страницата на протеста.

Обяснението е много просто
Половината хора в страната са срещу правителството и сигурно поне половината във фейсбук са на същата позиция, но очевидно този начин на експлоатиране на нашето недеволство от разни типови образи не е приемливо. То е ясно, че е неприемливо. Времето на това мина. Ако някой много иска да го строяват, да говорят и да мислят вместо него, то такъв си има свой вариант - ей ги тия в парламента са точно такива. За свободният човек случващото се е неприемливо. Нямаше да бъде никакъв поблем, че различни хора опитват да извадят дивидент за себе си. Напротив, личната амбиция е нещо похвално, обаааче...

Натрапва се впечатлението и то се натрапва силово, чрез страницата на протеста във фейсбук и в медиите, че случващите се е някак си инспирирано от протестиращия човек и едва ли не той го иска, подкрепя и така нататък. Няма такова нещо. Да, някои са във възторг, а други подкрепят всякакви мрежи и харти, обаче тези подкрепи са строго лични и въпреки че са от страна на хора съпричастни с протеста, те няма как да бъдат от името на целия протест. Големият проблем в случая е в узурпирането на протреста от много малка група хора. Притеснително е това, че едни и същи хора стоят в повече от едно качество в този протест. Налице е онова, което в рамките на организиран субект, се нарича преяждане с власт. Не върви и да си организатор или домакин на събитието, и в същото време като такъв да поемаш ангажименти от името на всички нас. На етапа на общественото ни развитие, колкото и да не сме съвсем развити.... Как я мислите тая работа.

1 коментар:

  1. То и с народа е така. Всеки бута народа напред, пък един народ, за кого по напред :)

    ОтговорИзтриване