Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 30 април 2013 г.

ИЗМАМНИЦИ

"Всичките са маскари" не е никак пресилено, когато стане дума за български политици, политически активисти и симпатизанти. Това важи с още по-голяма сила, когато става дума за споменатите, но вече в интернет. Достатъчно е човек да погледне, която и да е произволно избрана политическа анкета, в който и да е сайт, на който и да е собственик, за да се убеди във верността на това, което казвам по адрес на въпросните, не знам как да ги нарека. Няма да намерите и едно онлайн допитване, което да не е опорочено. Иначе всички искат честни избори.
На нормалния човек е някак трудно да си представи, че хората, които лъжат (кого лъжат и те не знаят) манипулирайки едни нищо и никакви анкетки в разни мижави сайтчета, не биха фалшифицирали по най-бруталния начин всички избори, до които се докоснат.
Е, има и изключения, ако трябва да съм докрай честен. Не, че трябва на тоя фон.



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

неделя, 28 април 2013 г.

Kой е великият български роман

Стана дума за "Под игото" онзи ден.
Ако някой попита, кой е великият български роман, мнозина машинално ще кажат - "Под игото". Така е, нали? Така е, заради задължителното му четене в училище. В същото време книгата е средняшка, дори семпла. Дали, това че е първият български роман, дали от някаква комплексарщина, дали от чисто невежество, дали от промиването на мозъка в училище - не е ясно, но е факт, че българите казват "Под игото", когато някой ги попита. Следващите от задължителната програма обикновено се претупват - или на хората им е писнало да четат повече от една книга, или идва края на годината, или-или и така си остават под формата на спомен-заглавие. Произведенията на Димов и Талев са много по-добре направени. В тях има многопластови, а не плоски герои, има и много други неща, които в "Под игото" липсват, но като са неизвестни за публиката, си остават някак на заден план.



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

Продължаващо отсъстваща икономика

Прави ми много лошо впечатление, че предизборната кампания преваля, а все още липсва икономиката в дебата. Ако изобщо е уместно да се говори за дебат в случая. Има някакви проблясъци, като: данък "общ доход", данъчни облекчения и намаляване на административния гнет, саниране. Обаче това е малко и ми се струва неадекватно.
Данък "общ доход" касае хората, когато има какво да им се облага. В нашия случай няма много. С корпоративните данъци е същата работа - проблемът е, че няма пазар, оборот, производство. Накратко - няма икономика.
Парите се събраха от едната страна и икономиката се самоизяде. Не виждам декларирани идеи и предложения, които да стоят адекватно на ситуацията, а като имам предвид, че са избори, то липсата им от публичното говорене показва, че липсват въобще.
Не ми е ясно, как тези хора ще накарат икономиката да отлепи. Кой ще произвежда, ако няма на кого да продава, тоест отсъства онази важна предпоставка, която включва близкия платежоспособен пазар. Такъв няма.
Както казах - парите се събраха от едната страна и икономиката е "капут гемахт". Обикновено примитивните общества от южноевропейски или латиноамерикански тип, които перманентно допускат икономиките им да произвеждат подобни дисбаланси, обикновено решават проблема с пълзяща девалвация и деноминация на валутите си. Това в нашия случай е невъзможно. Същият проблем стои и пред доста други държави от нашата черга на мисловно ниво - Испания, Португалия, Гърция. Имат същите проблеми, породени от същите несъответствия и също йкато нас не могат да си обезценят песетите или каквато там хартия са ползвали преди.
Има и друг тип общества, които внимават да няма диспропорции и те на практика минаха през кризата със 120. Ама те са друга бира.
Та така, това са ми притесненията. Не, че няма решения, просто сега, когато е момента да се бият в гърдите и да примамват хората, онези не могат да извадят нищо работещо или поне с изгледи да може да проработи и да даде резултат.
Просто не знаят какво да правят и... Не е добре.



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

петък, 26 април 2013 г.

Когато се уповаваме на Европа

Когато се уповаваме на Европа, не бива да забравяме, че по-голямата част от народите й изкараха десетилетия от 20 век, в условия на диктаторски, фашистки или комунистически тоталитарни режими. Упражняването на граждански и политически права свободно и без много-много ограничения, е ново за голяма част от хората на континента, така че са възможни грешки.





the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

неделя, 21 април 2013 г.

Обществото е блага организация



Ако трябва да се прави нещо и е ясно, че има срок за правенето му, както и че независимо как е направено ще бъде произведен резултат, винаги се намират едни 60 процента, които отиват и свършват работата.
Хубавото е, че не е задължително да се участва и ако можеш - отиваш, ако не можеш - не отиваш, но в крайна сметка 60-те процента винаги се събират и работата бива свършена.
Ако обаче нещото, което е належащо да се свърши, но е предварително ясно, че както и да бъде направено все няма да произведе резултат, тогава 60-те процента мигновено спадат до 20.
За по-голяма образност ще приложа като пример предстоящите избори и отминалия референдум.
Има и още едно хубаво на обществото и то е, че никой от тези 60 процента, в които понякога попадам и аз, а друг път-не, не носи никаква отговорност, ако претупа и не свърши работата, както трябва и от това произлезе кофти резултат. И 60-те процента, които се отурат да свършат обществено важната работа, и останалите 40, които този път са решили да пропуснат, обикновено си знаят, че резултата няма да е много добър, понеже се знаем как работим, но от друга страна винаги може да се отиде на протест, ако работата се закучи прекалено много.
Когато в една демократична държава има протест, това означава, че обществото се е издънило, като е допуснало да се стигне до там, че да се налага положението да бъде поправяно.
А, когато разбирането за демократична държава се изчерпва с ходене на протести, тогава обществото е в перманентна издънка.
Защото протестите са демокрация след дъжд качулка.
Както казах - обществото е блага работа. Блага е и у нас, където никога нищо не е наред, блага е и тук-там, където въпросните 60 процента отиват и правят работата така, че да не се налага след това да протестират. Разликата между едните и другите е в количеството мързел.




the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

сряда, 17 април 2013 г.

ЦИК отсвири гражданите

Централната избирателна комисия отказа на така наречения "изборен борд". Като държавна институция натоварена с изборите, ЦИК деликатно отказа да се включи в популистката поза на временното правителство и предпочете да кара по закон, вместо да угодничи на различни самозванци, които в последните месеци къде успешно, къде не съвсем успешно опитват да се позиционират под обществения прожектор. Тъй като ЦИК е съставена главно от юристи, а те имат навика, опита и традицията повече да следват писания закон, отколкото да се поддават на истерични крясъци за внимание. Освен това членовете на ЦИК не зависят от електората, което им дава имунитет срещу въпросните самозванци с претенции да представляват гражданското общество или както искат.
Резултатът е налице.
Професионалният опит в едно с яснотата, че търсещите внимание граждански организации от типа "мама, татко и аз", на практика са напълно нелегитимни, са определящи за неглижиращото отношение. Те не представляват никого, освен онзи, когото те самите не посочат, че представляват. Допускането на подобни желаещи за намеса в изборния процес, е не по-малко лошо от директната политическа намеса. Евала на ЦИК, че ги постави на местата им.



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

понеделник, 15 април 2013 г.

ИЗБОРИ 2013 - ЗЕЛЕНО

това е с мозъчен произход. едни хора са решили, че искат да спасят света (и мажоретката), а други са видяли, че първите ще им помогнат да вземат пари от субсидиране и са им ударили едно рамо. вторите си взимат парите, а първите изживяват илюзията, че са полезни. останалите плащат масрафа на това, че са се отказали от правото си на демокрация и са се подчинили на някаква догма :D



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

петък, 12 април 2013 г.

Убиват ли търговските вериги българския производител? - краткият отговор е "не"


От няколко години слушам представители на различни асоциации свързани с производството на бързооборотни стоки, да се оплакват от негативното влияние на големите търговски вериги върху бизнеса им. Следва едно хленчене за протекционизъм и квоти, и какви ли не глупости. Един вид се иска производството им да бъде купувано в определени количества и на подходящите цени, пък след това онези да си го бият в главите. Казано с други думи, тези производители искат същите условия, по които работят електрическите компании - държавната НЕК купува скъпия им ток, пък после си го бие в главата, или не? Всъщност не - НЕК намира на кого да го продаде.

Големите търговски вериги им били извивали ръцете.
По всички писани и неписани правила на икономиката, ако за дадено нещо няма пазар, то следва да не бъде произвеждано. Под пазар разбирам не просто да бъде продадено накак си, а да може да се продаде на цена, която да покрие цялата му себестойност и да остави печалба за производителя. Къде са тръгнали да произвеждат, като няма къде да го продават. Съветският съюз отдавна го няма, за да си пазарува ненужни неща с идеята да прави стокооборот на някого.

Дадена търговска верига е една възможност повече да се намери пазар на продукта. Никой не те насилва да продаваш на загуба, нито да произвеждаш, че след това да продаваш на загуба. Нали така? Това го знае всеки селянин, който изкарва зеленчуците си на пазара. Знае и че прекратява градинарските си занимания, ако не може да изкара достатъчно за да покрие разходите и да осигури прехраната си. Селянинът го знае, големите бизнесмени се правят на откачени и пускат разни промоции с призиви да се купува българското. Да, да се "лайкват" подобни глупости може и да е модерно, но след това отивам в магазина и купувам онова, което ми трябва, ако мога да си го позволя.

Целият проблем идва от две дълбоко вкоренени неща.
Сред тях е готованщината и чакането някой да друг да свърши нашата работа. Другото е липсата на икономика и в частност на развити пазари. Недостатъчната търговска мрежа е проблем. И тук традицията в мисленето сочи в посока на антиапазрни настроения, за сметка на абдалски влагания труд, без никаква перспектива за реализация на произведения продукт.




the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове


сряда, 10 април 2013 г.

Ало, Балоните!


И така, приятели. Ще съм прав ли, ако кажа, че винаги се плаща минималното, което е в състояние да задържи хората да не си тръгнат? Е, ако е вярно това, МРЗ не се ли самоопределя по някакви други начини, а не от държавата? И ако е така - що й трябва на държавата да я определя?

Ъ?



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

петък, 5 април 2013 г.

ИЗБОРИ 2013 - Пълна бутафория


Уж избори идат, а в пропагандите на "политическите играчи" все така липсват Икономиката и Политиката. Някой да е чул нещо за икономика и политика? Вместо това сме свидетели на опити за правене на "фатки" с пробутване на певачи, боречки, порнографи и футболисти за привличане на електората и петдесетте лева, които вървят в добавка на гласа му.
Че политическия дефицит създава икономически проблеми и че икономическия дефицит прави политически сътресения... е, това не изглежда да е важно.
За капак гледам, че моя "приятел" Светльо пак се е кандидатирал, сякаш да потвърди думите ми, че за да те вземат на сериозно трябва да си в политиката, иначе си оставаш в графата "разни и забавни".
И така си вървят нещата, а народа ги псува и точи лиги за поредния натрупан джакпот от тотото. А други също се канят, но за друго. Ще се явяват, ще се пробват - казва си чиляка - няма лошо, нека. И те-другите така мислят. Мислят си и друго - че и да не се уредят с депутатски трон, ако успеят да докарат до вземане на държавната субсидия, джакпот не им требе.
Яко, а?





the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

сряда, 3 април 2013 г.

Мъдро е да не се гласува

По-мъдро е да се гласува, но при условие, че подкрепената с глас и 50 лева държавна субсидия партия, е показала на практика, че действа от името на широк кръг хора и под техния зорък поглед и контрол.
Лесно се познава, дали една партия отговаря на посочените условия. Като начало тя трябва да даде практически равни условия на всеки един от своите членове, да посочи, предложи или да се кандидатира за народен представител. След това всички предложения трябва са били потвърдени от членовете на партията, посредством техния таен вот. Тоест, без наличието на право да се кадрува от страна на всеки един член на дадената партия, всичко следващо става много съмнително.
Едва след това идват политиката и приоритетите за конкретния парламентарен период. Политиката и приоритетите хронологично може да са изработени и преди определяне на кандидатите за народни представители, но отново трябва да са легитимирани с тайния вот на членуващите. В противен случай всичко става крайно съмнително.

Тъй като никоя от явяващите се на тези избори партии не е направила изброеното, се налага извода, че са на лице съмнителни практики във вреда на обществения интерес. Следователно е мъдро да не се дава подкрепа и парична субсидия на подобен род съмнителни елементи.



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

вторник, 2 април 2013 г.

Пълен пакет екстри- само за VIP-потребители

Всичките 63 партии от списъка за изборите на 12 май, не дават пълен пакет от възможности за достъп до властови ресурс, което ги категоризира, като чисти ментета.

Пълният пакет от възможности за достъп до властови ресурс включва:
определяне на приоритетите и политиката на дадената партия;
номиниране и избиране на кандидат-представителите;
текущ контрол върху дейността на представителите;
възможност за директно участние при промяна на приоритетите и политиката в случай, че това се наложи (винаги се налага).

Партия, която не предлага пълен пакет е менте. Не става дума да се дава власт на Сульо и Пульо, a за хората, които са ангажирани със съответните партии и плащат членски внос в тях. Щом те не получават пълен пакет, можем да се сетим какво остава за всички останали.

понеделник, 1 април 2013 г.

Густо

На мен ми харесва да гледам, как некви тунеядци се карат за депутатски места. Честно казано, смятам ги за добри хора всичките. Добри хора, които се изсипаха да се раздават. Те не, че много искат, но се жертват в името на "майчица България". Горките.

За блогъри

Едно анонсче на the new "БЛОГОВО" - група за блогове и други подобни

Слаби в общите работи

Във фейсбук си имаме група. Казва се "Блогово" и в нея качваме линкове към нашите блогове. Идеята е да стигаме до повече читатели и да можем по-добре да се изтъкнем :)
Да, ама не се получава. Групата не дава желаните резултати, а само очакваните :)
Хората са активът на социалните мрежи.
Ние, 130-те човека в "Блогово", така и не успяваме да се възползваме от благинките на социалните мрежи. А социалните мрежи е известно как работят - няма ли споделяне, няма социален ефект. Групата не се споделя, не се представя от никой, а всички чакат да намажат. Мислех да предложа периодично да анонсираме групата...
Би имало смисъл и резултати, ако се направи от поне 50 човека, поне веднъж седмично, но нали си познавам тайфата :)