Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Ебола поразява мозъка

Ебола е все по-близо до нас и този факт дава своето отражение. Въпросът е не дали, а кога вирусът ще долети и тук. Това поражда множество страхове и притеснения. Основания има, тъй като смъртността е около 60 процента, а може и повече. Възможно е не всички заболели и починали да са отчетени.
Освен страховете и опасенията, които е нормално да бъдат счетени за основателни, има и откровено налудни теории. Последните започват от злоупотреба на фармацевтични компании с цел печалба от производство и продажба на ваксини и лекарства, и свършат с масонски и всякакви други заговори с различни предполагаеми цели. С други думи ебола поразява мозъка. До този извод стигам, четейки различните конспиративни теории в мрежата. Теории развивани и разпространявани дори от хора, за които преди съм смятал, че са рационални и с всичкия си.

Въпреки че ебола и другите подобни вируса са древни и са морели обитателите на Африканския котинент хиляди години, това не е в състояние да спре параноидните изблици на паника. Така беше със СПИН-а, така вероятно е било и преди векове, когато в Европа са върлували чумните епидемии. Разликата е, че тогава вестта за заразата, а и самото й разпространение са вървяли далеч по-бавно. Сигурен съм обаче в едно - и някога е имало необоснова паника. Вероятно е било нещо от сорта на "бич божи" или подобна някаква шитня за слабоумници. Днес е ред на ебола, утре ще нещо друго.
Що се отнася до теориите, че разни фармацевтични компании са съчинили вируса в лабораторни условия, то те са напълно дебилни. Къде са лекарсвата и ваксините, ако има нещо вярно в това? Нали целта е да спечелят много, много пари. Факт е, че и американското лекарство не работи, и канадското, а и китайското. Проблемът ебола е известен отдавна и повече от десетилетие се опитват да търсят решение, но не се получава.
Колкото до теориите, че разни тайни общества правели планове за ограничаване на човешката популация, тях изобщо не искам да ги коментирам. Природата сама дава достатъчно възможности, а технологичния напредък допринася страшно много за разпространението им. Като се замисли човек, до началото на 20-ти век подобни епидемии са започвали и свършвали преди изобщо някой да разбере, а днес в рамките на две денонощия един заразен може да обиколи земното кълбо и само той пряко и косвено да зарази хиляди. Само благодарение на добрия късмет епидемията не е прераснала в пандемия с катастрофални за човечеството последствия.
Както казах, въпросът не е дали, а кога ебола ще дойде при нас. Сутринта Викито Николаев от Нова телевизия четеше нещо и казваше, че шансът това да се случи е 0,03 процента, което било едно на три хиляди и нямало страшно. Истината е, че при вероятност от 1:3000, човек има големи основания да се тревожи и без да е параноик.

Едно към три хиляди не е добър шанс, когато става дума за собствения живот.
Едно към три хиляди е повече от зле. То е много по-вероятно, от това да спечелиш шестица от тотото, да те удари гръм или дори да загинеш в автомобилна катастрофа в рамките на една година. Вероятността да умреш в автомобилна катастрофа е три пъти по-малка. Не е добре работата и основания за притеснения има. Положението има потенциал да се влоши катастрофално. Нелепите теории са излишни, защото "лепите" са достатчъно основателни за тревоги - ползвайте тях.

2 коментара:

  1. Съгласна съм, но дори в така "устроена" държава като нашата, една епидемия може да се овладее. Реално погледнато шанса на един заразен българин да оцелее е 60%, колкото и шанса на американец, французин или всеки друг. А самата болест не се предава по въздуха, което е и причината за все още бавното разпространение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не се наложи да разберем възможностите на родната здравна система. Ще бъде гадно натрупан опит.

      Изтриване