Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 16 януари 2016 г.

Следващата жертва на ИД ще бъде Саудитска арабия

Много анализатори (двама български "чукове" - дори няма да ги назова по име - защото у нас на практика липсва експертен коментар на по-сносно ниво) упорито твърдят, че зад ИД стои не друг, а Саудитска арабия. И обясняват защо - теологичната основа на Саудитска арабия и ИД била еднаква. В същото време - продължават теориите си - Саудтска арабия била направила анти ИД коалицията, само за да замаже очите на Запада и всъщност целта й не била да се бори с ИД, а да осъществи пакт срещу Иран.

Скромното ми виждане за горе споменатите тези е, че те са елементарна смесица от полуистини и лъжи. Някои факти са верни, но са преднамерено насадени в грешен контекст. Например за съюза срещу Иран - вярно е, но е съвпадение. Защо го правят ли - нямам никаква представа и не ме интересува, важното е, че лъжат и мамят, дето сварят.

В действителност Саудитска арабия действа пост фактум. Кралството е потенциална мишена на ИД и действието по създаване на антиислямистката коалиция е резултат от това фактическо положение. Саудитска арабия е обект на интерес за ИД, не защото е създала съюз срещу нея, а по съвсем обективни причини. Вярна е тезата на споментатите по-горе спецове, че теологичнта основа на двата субекта - Саудитска арабия и ИД съвпада, но да се прави съпоставка помежду им и да се търси някаква близост на тази база, е все едно да се каже, че националсоциализма и комунизма са си близки, следователно са съюзници. Това не е така. Определящи са разликите, а не приликите, особено в случаите, когато става дума за отношения между войнстващи субекти. Фактът, че ИД и Саудитска арабия действат на основата на ислямското право и управляват, чрез терор, изобщо не е достатъчен да ги направи съюзници, а още по-малко приятели.
Теологичната им основа е еднаква или много близка, но политическата и/или идеологическата е коренно противоположна. На практика идеологическото измерение на ИД извън тясно религиозната обосновка, е съпоставимо с комунизма. От другата страна има крал с разширения кръг на неговото семейство - общо няколко хиляди души и техните домакинства, които обират каймака, а за останалото население е каквото има. До сега имаше много петродолари, но в бъдеще ще има все по-малко, което в комбинация с религиозната съвместимост между ИД и населението в Саудитска арабия...

Прогнозата ми е, че ИД ще нападне Саудитска арабия при първа възможност, което най-вероятно ще стане още тази година. Логично е ИД да се опита да завладее Мека и Медина, за да сложи ръка на финансовите потоци идващи с богомолците и в същото време да попълни редиците си с нови попълнения, именно от тях.

сряда, 6 януари 2016 г.

Защо в Германия няма атентати

Немците са му намерили цаката. Подобно на приказните герои, които давали по една девица на ламята, за да не ги напада, немците решили случая по доста сходен начин. Дават на арабите по деветдесет девици (или зрели жени) на нощ и не се разправят със строене на дюнерджийници. Какъв домакин си, ако не позволиш на госта си да изрита кучето ти, да зашие два шамара на детето ти и да оправи жена ти. Нали така (смех).