Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 13 септември 2011 г.

025

Мене Светльо Витков ме кефи за президент. На некои може да им се стори прекалено, но Витков покрива базисните изисквания, а то повече и не е нужно. Президентите с много власт трябва да са намкви, но българския президент е фигурант. Българският е колкото да казваме, че и ние имаме и да си го показваме. Така като гледам какво може да прави българския президент, ми се струва, че по-скоро най-много го бива да не може да прави нищо. Не щото евентуално му липсват качества, а защото конституцията го е сложила на мястото му и е казала да не може.
Слушал съм как през годините разни кандидати са обещавали да правят някакви неща - социална държава, да вдигат заплатите и пенсиите, и детските, и майчинските, и на инвалидите, абе да раздават пари на калпак. Или да ни направят Швейцария на Балканите. Всякакви басни и пословици са казвали с мисълта, че така ще ги изберат.
В действителност българският президент може единствено да лала и нищо повече. Нито може да инициира политика, нито може с кирливото си вето да спре парламента, нито нищо. Затова си мисля, че няма, няма абсолютно никакво значение кой е президента, какви са му възгледите, в какво вярва и какво си въобразява.
Някои казват, че президента трябва е много възпитан, културен и примерен, за да ни представя добре пред чужденците. Пробвах да се сетя за някой примерен президент - просто така, кой е просто. Оказа се трудна задача. Кой е президент на Австрия или на Швейцария, или на Латвия, или който и да било друг президент на държавица без особена значимост. Известните са тия на Америка и на Русия, напоследък и тази на Бразилия, но то е от патриотизъм, иначе стария никой не го беше чувал. Това е то, президента е храна за местна консумация и надали някой по света го боли кура, за това кой е президента на България. От друга страна, нас тука трябва да ни интересува, защото ще му гледаме мутрата и ще му слушаме глупостите в продължение на пет години. Пенсията и заплатата няма да вдигне, нито социалното ще направи, но така или иначе няма да пропуска случай да се покаже по телевизора. Затова трябва да не е задник, за да не ни дразни.
Мене Светльо Витков ме кефи за президент, щото е пичага и не е лицемер. Щом може да каже гъз без да се подмокри от притеснение, значи става. Казва го толкова естествено, колкото всеки възпитан задник би казал аз. Щото Светльо Витков като казва гъз, все едно говори за себе си. Той си е гъз, но поне не е лицемерен задник, пък на задници съм се нагледал и ми се иска нещо различно. Работата е хубава, а пенсията е добра - Витков президент и това е.

3 коментара: