Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 24 септември 2011 г.

033

Историята познава много фалити и като историк съм запознат с тези процеси от римско, та чак до наши дни.
Вече е ясно, че гръцкият дълг отива в графата на лошите кредити и голяма част от дадените пари няма да бъдат върнати никога. Кредиторите ще пият по една вода. Това не решава въпроса с трудностите, които Гърция изпитва при покриване на текущите разходи извън обслужването на дълга. Говори се за дефицит от порядъка на над двадесет процента, но бог знае колко е в действителност. Ако не бяха част от еврозоната гърците можеха да хванат по лесния път и да вземат заем от близкото бъдеще, като пуснат печатницата за пари. След това девалвация. Другото, което Гърция може, е да намали харчовете си до размера на наличните средства или да вдигне данъците за да набави необходимите за разплащанията пари.
В момента гърците правят по малко и от трите, но нито едно не е като хората. Вместо от печатарската преса гърците вземат пари от немците. А те все не дават достатъчно и се налага да се импровизира с приходите и разходите. Ограничат разходите и половината им население, което е на държавната хранилка вземе и изреве. Дотук беше с ограниченията. Вдигнат данъците - бизнеса тръгва в странство, а населението пак вземе и изреве.
Прогнозата не е добра. Или гърците ще си изсърбат попарата сами, като бъдат изхвърлени от еврозоната. Или печатницата за евро ще прегрее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар