Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 7 май 2012 г.

Градски легенди за шистовия газ

Една от градските легенди за шистовия газ твърди, че при пробив и смесване на газ и подпочвени води, водата ще се "газира", тоест ще поеме газ и така би станала опасна.


В един от епизодите на "От местопрестъплението Лас Вегас" беше разгледан такъв случай.
Но дали наистина е възможно водата да се газира?
Или става дума за поредната градска легенда.


Известен факт е, че когато водата влезе в контакт с газ, независимо какъв и бъде упражнено налягане, водата поема част от газа - газира се. Науката е категорична за това. Точно на този принцип се правят и газираните напитки, които всеки от нас употребява. В промишлени условия газът, най-често CO2 се нагнетява под високо налягане, същото е и в домашни условия с разпространениете в миналото бутилки за газиране на течности. Интересна подробност е това, че водата може да се газира и при не толкова високо налягане, каквото е това от бутилките за промишлена употреба или миниатюрните пособия за битово ползване.


Това може да бъде лесно установено, чрез провеждане на прост експеримент, който макар и прост си е експеримент, което му дава тежест на научно доказателство.
За целта са ни нужни вода и пластмасова бутилка с капачка. Бутилката може да е от Кока-Кола, Пепси или от български боклук с аспартам.
Наливаме в бутилката вода до средата, затваряме я здраво и раазклащаме в продължение на няколко секунди. Част от газа в бутилката ще се разтвори във водата и бутилката ще хлътне, което е и търсеното доказателство.

3 коментара:

  1. По Дискавъри съм гледал в САЩ едни показваха как като цъкнат запалката на чешмата хем тече вода хем гори. Шантава история

    ОтговорИзтриване
  2. Разсъждението е вярно, но дяволът е в числата. :D

    Разтворимостта на метана във вода е 23 милиграма на литър. За сравнение, това е все едно да разтвориш 63 милиграма спирт във вода и да чакаш да гори - също прост експеримент, но ти трябва по-голяма каца, за да не мериш спирта на дребно. :)

    Между другото, ако природният газ се разтваряше ефективно, това би опростило значително транспорта и съхранението му, но на този етап няма такава технология.

    ОтговорИзтриване
  3. Ехееее, изненадан съм, че поста предизвика интерес, но като отворихте дума...
    Вчера, докато един се заяждаше с мен, ми хрумна, че следващото е практически експеримент с газ. Метан едва ли ще се намери, но за начало може с газ от запалка. Верно, че е друга плътност, но в името на науката. И за забавление (смех)

    ОтговорИзтриване