Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 28 октомври 2012 г.

Електорални промени

Докато чета политическия анализ на едно от електронните издания, си давам сметка, че и медиите отписаха хората. Просто ги извадиха от политическото уравнение. Политиците отдавна са го сторили, а сега и медиите. Може би допускат грешка, а може и в България това да е начина - кой знае. Факт е, че човешкият фактор се пренебрегва в този момент. В същото време хората са основния политически ресурс. Очевидно има изместване на смисъла от правенето на политика, а на хората се гледа, като на някаква даденост - константна величина, която чака да бъде употребена. Очевидно е и друго - това не е така, действителността не е такава, човешкият елемент в политиката не е постоянен нито в количествен, нито в качествен смисъл. Показват го резултатите и липсата на точна прогнозируемост.
Хората се променят, а това води до промени в електоралните им предпочитания. За времето от четири години, колкото е стандартния период между два избора в българската политика, много неща са се променили по отношение на човешкия елемент. Дори математически промените са видни - около 400 хил. души са взели своя еднопосочен билет към чужбина или към "онова място", а вместо тях са се появили нови към 280 хил. Съвсем нови хора са попълнили местата на липсващите. Това е довело и до качествени промени. Нови хора - други потребности. Междувременно значителна част от останалите също се е променила в една или друга посока. Това от своя страна е променило политическите им възприятия, което означава, че ако днес вземем дадена група от хора, същите хора, които са били в период от четири години назад и ги накараме да вземат решение по въпрос, за който са решили преди четири години, то днес резултатите няма да съвпаднат. Просто хората са се променили.
Това е неизменен процес, който неминуемо дава своето електорално отражение и пренебрегването му е несериозно. Несереизоно е самото пренебрегване на хората, когато става дума за политика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар