Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 17 ноември 2012 г.

Президент с прецедент

Едва днес си давам сметка, че действието на президента онзи ден, създаде много по-значим и с по-продължаващо действие прецедент, който излиза, вероятно ще излезе - да бъда по-точен, от конкретния повод и случай, от който беше предизвикан. Виждам, че анализаторите все още не са го отбелязали, но не знам дали това се дължи на проспиване, некомпетентност или има някаква умисъл, обаче този акт за първи път дава индикация за наличето на гражданско общество и реалната му способност да оказва натиск с постигане на конкретния желан резултат, когато са нарушени неговите интереси. Няма как да не забележа разликата, тъй като до момента управляващите винаги са си правили оглушки и са се криели зад накакви законови норми и процедури, само и само да неглижират недоволството от едно или друго своеволие и обикновено до реакция в защита на обществения интерес се е стигало единствено след масирани улични протести. Този път стената беше пробита без да се налага никой да подскача на площада. И това е много сериозен прецедент, дори бих казал могъщ автогол за онези, които по навик гледат да ни държат на страна от големите държавнически дела.
Всъщност, що се отнася до анализаторите, се сещам, че и в САЩ се случиха сериозни разминавания между техните предсказания и реалната картина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар