Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

сряда, 30 януари 2013 г.

Денят след деполитизацията

В началото на деветдесетте години на 20 век в България върви процес на деполитизация. Обект на деполитизиране са въоръжените сили, но по същото време върви масова деполитизация и отлив от комунистическата партия. Заедно с военните и полицаите, които са принудени със закон да напуснат комунистическата партия, общо около 600000 души правят това. С напускането на комунистическата партия, вече бившите й членове получават увеличение на своите заплати в размер на десятъка, плащан преди като членски внос. По груби сметки общата сума възлиза на над 300 милиона лева годишно. Икономическият ефект от случилото се тогава не е изследван и до днес.

2 коментара:

  1. Ефектът вероятно е нищожен на фона на натрупаното по онова време свръхпредлагане на пари (или дефицит на стоки, все тая).

    Помня как по това време баща ми ходеше с едни пачки хартия в джобовете и се чудеше дали да не купи 1-2 пиана, поради липса на друго в магазините. И това при положение, че не познавам мой кръвен роднина, който да не е музикален инвалид.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Именно, може да е всякак и всяко обяснение да звучи логично, като няма обосновано мнение. Лично аз си мисля, че може и да е оказало някакво влияние. Парите са доста за онова време, а и стоки не се намираха на фиксираните цени в държавните магазини, иначе на "черната борса" си имаше почти всичко.

      Изтриване