Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Този объркан, объркан народ - протест след протест и накрая пак нищо

В неделя, както вече всички са научили имаше протестиране срещу електрическите компании. Положението е нетърпимо и граничи с крепостничество, което прави гнева на хората справедлив. Спор няма - справедлив е.
Няколко дни по-рано в Благоевград имаше подобен протест, който премина в политически, когато групата недоволни граждани се отправи към залата, където по същото време Меглена Кунева е правила агитации...
На новината за протеста от средата на седмицата в Благоевград се зарадвах като малко дете, когато чух, че народа е насочил гнева си към новата-стара политичка. Казах си - хората най-накрая се усетиха кой им го причини, има надежда. След това, пак в същия репортаж чух човек от протестиращите да казва, че иска не един монополист да му продава тока, а да има двадесет търговци - още повече се зарадвах. Казах си, че хората са започнали да знаят какво искат.

Но не съм познал.

След протеста в Благоевград стана ясно, че организаторите подготвят за неделя (вчера) протест срещу електрическите компании в 15 града на страната. И пак се зарадвах, защото вече бях чул какво искат - разбиване на монопола. Но, както вече казах - не съм познал. Оказа се, че само аз и мъжът от протеста в Благоевград искаме възможност да купуваме ток не от една, а двадесет компании, а организаторите на протеста искат национализация - замяна на трите частни монопола с един държавен. Последното със сигурност е една идея по-добре от сегашното положение, но... Едва ли някой вярва, че тока пак ще стане 4 стотинки. Не би било лошо, ама...

Затова и спрях да се радвам, че хората са се усетили - защото не са или поне не за всичко. И на протест не ходих, както направи огромната част от народа. Просто не е това начина. Предполагам, че ако бяха прочели исканията, под които застават и тези, които ходиха да не са отишли. Лично мен тази ситуация не ме изпълва с оптимизъм, че нещо ще се промени в положителна посока. От една страна има желание, но от друга трябва да се мисли внимателно. Хората си знаят тяхното - комисия да определя цената, комисия да определя печалбата, комисия това, комисия онова. И какво?
Нали от комисия на комисия сме я докарали до сегашното дередже. Малко ли им е? ЧЕЗ и останалите кожодери са си много добре и без да скачаме на студа за още комисии. Те с комисиите знаят как да се оправят. Все пак, въпреки цялата обърканост хората се усещат кой им го причини и ако онзи ден в Благоевград са се запътили към агитационното мероприятие на Кунева, то утре ще последва погром срещу някоя друга "знакова" личност. Гневът към политиците е основателен и справедлив, но продължава да е все така объркан. Основателен е, защото беше малоумно и даже престъпно един държавен монополист да бъде предоставен, да не казвам по-силното подарен, на три по-малки монополиста. Това прилича на средновековието, когато краля е давал част от територията на някой феодал. Това е.
Защо държавната компания-монополист беше дадена по този начин и защо беше позволено на друга, този път чужда държавна компания да упражнява подобно феодално право над нас?
Ако някой може да намери логика, която да описва ситуацията, като нещо различно от предателство срещу народа - моля, да сподели.

4 коментара:

  1. Търговците гонят печалба... колкото може по-голяма. Освен това се редят на редичка.
    Аз мисля, че трябва ограничение на нормата на печалба. Конкуренцията вече не работи, пазарът вече не работи. Пазарните механизми не могат да укротят Алчността.

    ОтговорИзтриване
  2. @Иво Ангелов: Кога е имало конкуренция на този пазар, за да стигнем до извода, че тя не работи (вече)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много точен въпрос. Ще ми е интересно да видя мнението на Иво.

      Изтриване
  3. Откакто понятието "свободен пазар" е практически неприложимо към световната икономика.

    ОтговорИзтриване