Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 18 март 2013 г.

Малък аквариум - голяма тръпка

Снимките са кофти, но дават представа.

Аквариумчето е 80 литра, но водата е към 65-70, не повече. Дъното е пясъчно. Много хора предпочитат разни фабрично направени смеси, но аз реших да пробвам с добре промит речен пясък. Резултатът е супер, особено за растенията. Имам девет или десет вида растения и водорасли. Рибките са само три вида, но за такъв обем е повече от достатъчно. Важното е, че могат да съжителстват добре заедно, без да си пречат. В момента аквариума е дом на 18 неончета, 4 хелера плюс бебоците им и две сомчета. Много добре се получи. Преди имах две принцески, но станаха доста едри и имаха проблеми с хелерите. По-преди тук живееше двойка фосилиси, но им беше тясно и им намерих нов дом. В момента аквариумчето има много добър баланс, както на видовете, така и на средата. Водата може да не се пипа с месеци и всичко е наред. Браво на мен :)3 коментара:

  1. Останал съм с впичатление че сомовете не съжителстват добре с другите риби. Имаше едно заведения където бягахме от часове преди 10-ина години. Там имаше много аквариуми и в повечето освен останалите рибки имаше и сомове. В рамките на половин година сомовете избиха всички други риби, беше много интересно да ги гледаш как се стрелкат към другата риба и я засмукват

    ОтговорИзтриване
  2. От самото начало /преди 4 години/ си имам винаги сомчета, никога не са ми правили проблеми. Но то май има сомчета и сомчета. Сигурно моите са от... добрите :)
    Много е добре, че си намерил баланса, който и теб да те радва :)

    ОтговорИзтриване