Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 28 април 2013 г.

Продължаващо отсъстваща икономика

Прави ми много лошо впечатление, че предизборната кампания преваля, а все още липсва икономиката в дебата. Ако изобщо е уместно да се говори за дебат в случая. Има някакви проблясъци, като: данък "общ доход", данъчни облекчения и намаляване на административния гнет, саниране. Обаче това е малко и ми се струва неадекватно.
Данък "общ доход" касае хората, когато има какво да им се облага. В нашия случай няма много. С корпоративните данъци е същата работа - проблемът е, че няма пазар, оборот, производство. Накратко - няма икономика.
Парите се събраха от едната страна и икономиката се самоизяде. Не виждам декларирани идеи и предложения, които да стоят адекватно на ситуацията, а като имам предвид, че са избори, то липсата им от публичното говорене показва, че липсват въобще.
Не ми е ясно, как тези хора ще накарат икономиката да отлепи. Кой ще произвежда, ако няма на кого да продава, тоест отсъства онази важна предпоставка, която включва близкия платежоспособен пазар. Такъв няма.
Както казах - парите се събраха от едната страна и икономиката е "капут гемахт". Обикновено примитивните общества от южноевропейски или латиноамерикански тип, които перманентно допускат икономиките им да произвеждат подобни дисбаланси, обикновено решават проблема с пълзяща девалвация и деноминация на валутите си. Това в нашия случай е невъзможно. Същият проблем стои и пред доста други държави от нашата черга на мисловно ниво - Испания, Португалия, Гърция. Имат същите проблеми, породени от същите несъответствия и също йкато нас не могат да си обезценят песетите или каквато там хартия са ползвали преди.
Има и друг тип общества, които внимават да няма диспропорции и те на практика минаха през кризата със 120. Ама те са друга бира.
Та така, това са ми притесненията. Не, че няма решения, просто сега, когато е момента да се бият в гърдите и да примамват хората, онези не могат да извадят нищо работещо или поне с изгледи да може да проработи и да даде резултат.
Просто не знаят какво да правят и... Не е добре.



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

Няма коментари:

Публикуване на коментар