Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 5 май 2013 г.

Американци с пушки

Странно е, като се има предвид, че САЩ е страна на свободни хора, цялата тази полемика за забрана на оръжията. От време оно САЩ е държава на свободните хора с пушки. Така е била замислена, така и са я направили. Именно с пушките си американците са отвоювали правото да бъдат свободни и още от онзи момент правото да се носи оръжие е тъждествено на свободата. От времето на "белия човек с пушката" са се променили много неща и много други хора са получили правото да бъдат свободни, а с това и правото да имат оръжие. Затова е странно цялото брожение за ограничаване на това свещено за американеца право. В известен смисъл желанието да се ограничи правото за притежание и носене на оръжие, много прилича на някогашната социалистическа уравниловка по отношение на материалното благосъстояние - да няма богати и бедни (а само бедни). Нормално е редовия американец да недоволства, в това число и да се противопоставя на мераците да му бъдат отнети пушките и пистолетите.
Ако се върнем по-назад, ще видим, че откакто има организираната форма на съвместно съществуване във вид на държава, винаги и навсякъде без изключение, притежанието и носенето на оръжие е свързано със свободата. Свободният може да носи оръжие, зависимият или несвободният - не може. В Европа, в Азия, в Америка, навсякъде е било и продължава да е така. И тук не става дума за мечове, рапири, шпаги или пушки и пистолети, а за значението и смисъла, който се крие зад правото на хората да ги притежават и носят, или обратното - да им е отнето правото на притежание и носене.
Противниците на оръжията обиновено казват, че имало много убийства и самоубийства с огнестрелни оръжия и това щяло да се промени, ако бъдат забранени. Сигурно убитите и самоубилите се с огнестрелни оръжия ще намалеят, ако има забрана и наличното се конфискува, обаче в крайна сметка не оръжията убиват, а хората. От друга страна, където няма оръжия или са силно ограничени, хората намират други средства да убиват или да се самоубиват. Изобщо логиката на това да се забранява е доста куца. Ако следваме този принцип, сигурно следващото за забрана ще са автомобилите или тубите с бензин и кибрита, ако съдим от родния опит.




the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

Няма коментари:

Публикуване на коментар