Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 2 декември 2013 г.

Украйна в ролята на Мунчо

Така ми изглежда Украйна и не само тези дни, откакто тръгнаха поредните размирици. Украйна и преди сегашните политически предизвикани размирици, е изпадала в подобна глупава ситуация. Предните възторзи се развиха в Оранжева революция и като че ли изглеждаше, че украинците уж знаят, уж са решили какво искат и как ще го правят, но не след дълго върнаха властта на руската партия. Днес отново са в същата распутица и една от възможните развръзки е повторение на вече гледаната пиеса.
Теоритичните възможности пред Украйна днес са много.
- да свали сегашното проруско правителство и след не много дълго време да му върне властта с лихвите;
- да отпие голяма глътка от чашата със сепаратизма и да се разцепи;
- да се превърне в Беларус-2;
- да направят всичко с много мисъл, внимание и търпение.
Подредих възможностите, според вероятността да се случат. Много е вероятно резултатът да бъде добре познатия. Прецакването е, като карането на колело - научиш ли се веднъж, можеш го 4ever. Още по-вероятно е сегашната проруска власт да направи опит да вкара Украйна в белауския коловоз, но е малко вероятно опитът да бъде сполучлив. Дано не е. По-вероятно е подобно упражнение да разцепи страната на две или повече части. Най-невероятното е да направят нещо като хората. Съдя от българския опит и текуща практика, които казват, че за двайсетина години не може да бъде изградена устойчива традиция.
И така Украйна днес е в ролята на вазовия Мунчо - онзи ошашавения с бой, който знае, че не му е гот, но силите му стигат за... Знаете, предполагам.