Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 4 октомври 2016 г.

Турция и Еврипа, Европа и Турция

Няколко седмици назад откъм Турция се чу, че щели да преразгледат желанието си да влизат в Европа, разбирай ЕС. Преди два дни, пак откъм Турция се чу някакво заплашително изявление, че са чакали повече от половин век и вече трябва да ги приемаме. И така наистина, те са кандидати за ЕС много отдавна, още от времето, когато ние бяхме в СИВ и Варшавския договор. Както и да е, това няма значение, защото, след като толкова време не искат да ги приемат, значи има някакъв проблем.

Турция няма да влезе скоро в Европа, ако изобщо някога влезе. Причината е много проста. Те - турците, имат общо-взето ограничението на обстоятелствата, което се изразява в избор между двете възможни неща - живот под чехъла на Ататюрк или да бъдат смели и да живеят, както искат. И в двата случая не покриват критериите за членство в ЕС.

Първият избор предполага силно подкастрена форма на демокрация или имитация на демокрация, при която иска-неискат, турците са принудени да живеят светски, да признават всякакви права на всеки и всичко. Да, обаче това е неприемливо за ЕС. Държава, която затиска религиозните и верски нагласи, не се вписва в концепцията за ЕС. Така беше в Турция до не много отдавна - светско управление, под заплахата танковете да дойдат при най-лекия опит за излизане от този шаблон. В резултат на този начин на правене на политика, Турция се превърна в най-развитата от мюсюлманските държави. Това е валидно във всяко отношение - и икономически, и социално, и по отношение равенството на половете, и всякак. Те имаха жена от етнически друг произход за премиер. Всичко това насила, според разбирането на Ататюрк и очевидно в разрез с масовите разбирания за нещата от страна на населението. Именно това беше пречка Турция да влезе в ЕС.

Втората им възможност е демокрацията, което означава в общи линии, че ще се следва волята на народа, която се разминава с шаблона на Ататюрк. Накратко казано, това е, което виждаме по телевизията в момента.

Изводът е, че при това положение или при предишното, Турция няма да бъде приета от Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар