Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

сряда, 28 септември 2011 г.

035

Наду ми се главата от слушане за катунските изпълнения, за това какъв е бил точно проблема и какво е трябвало да направи полицията. Едни казват, че било криминален случай, други твърдят, че е междусъседска свада, а за трети проблема е етнически и расов. Дори Георги Първанов излезе с указание да не се говори, че може и религиозен да е, както някакви екстремисти били казали. Точно този случай в Катуница е и такъв, и онакъв.
Другият аспект на проблема е поведението на полицията. Този път полицията се държа не по-различно от всеки друг такъв случай и изгледа случващото се. Видно е, че полицията изпитва сериозно затруднение да отреагира, когато някаква група успее да се разгърне преди тях. Наблюдава се внезапна загуба на боен дух и смелост. Спомням си случая Захарна фабрика, когато в подобна не и етническа свада убиха колегата Калоянов. Тогава разни десетгодишни пишлигари размахваха манарчета и крещаха "смърт за българите" и обществото беше категорично, че полицията е трябвало да вземе отношение, но не би.
Полицията очевидно има проблем при реакцията в случаи на масови безредици, когато се включва в събитията пост фактум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар