Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 8 октомври 2011 г.

045

За технологичната гениалност на Джобс не знам, но си спомням, че с появата на 95 употребата на компютъра вече не изискваше специална подготовка. Иначе Джобс винаги съм го приемал, като добре пласиращ се бизнесмен и толкова. Знам, че компанията му се опита и май донякъде успя да секне устрема на азиатската си конкуренция - джаджите им били приличали на техните, а и можели същото, че даже повече. Обаче се замислих за речта му, която от два дена заобикаля отново в пространството. Общи приказки за това и онова, които всеки е чувал, но казани от не толкова известни хора...
Така или иначе мисълта ми е за бъдещето, не за технологичното, а като цяло. Накъде отива живота, такива работи. Много от видяното напоследък ме насочи в тоя ред на мисли. И онова в Норвегия преди време, и това у нас, и случващото се в световните финанси, и желанието за повече контрол, и всичко друго, което пряко и непряко ще окаже известно влияние върху моя живот и на хората около мен.
Като, че ли се очертават две тенденции. Едната е за избора между интегрираното и мултикултурното общество, а другата се отнася за престъпността и начините за справянето с нея. Две от темите с пряко отношение към физическата сигурност.
Да си призная, по отношение на обществото ми е все тая, но за престъпността си имам мнение. Преди време вътрешният министър беше ходил на визита из кавказките републики и от това последва изказването, че там се справяли по-добре, защото имали много повече затворници. Хрумна ми, че може и да не са справили чак толкова добре, щом успяват да препълнят затворите, но честно казано слабо ми е известно за положението в Кавказ.
От друга страна мога да сравнявам по-познати места, като САЩ и Англия. И на двете има престъпност - насилие, грабежи, кражби, отвличания, незаконен трафик, изобщо всякаква престъпност. Интересното е, че за едни и същи престъпления в Англия се лежи с пъти по-малко, отколкото в САЩ. В САЩ за относително леки престъпления дават доживотни присъди на поразия, а в Англия за убийства карат по десетина години. Не зная къде престъпленията са повече на глава от населението, но се смънявам разликата да е много голяма, въпреки различния подход към проблема. Сигурен съм обаче, че в САЩ има повече затворници на единица население. Обяснявам си го с по-продължителния престой зад решетките. На, да речем 100 хил. души се случват всеки ден по толкова кражби, толкова побоя и толкова други престъпления. Това е всеки ден, а за броя пандизчии има значение дали хванатия днес ще се застъпи с този от утре и с оня от вдругиден или с попълненията през следващите десет години. Така че, заключението за доброто справяне, понеже затворите са пълни издиша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар