Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 31 октомври 2011 г.

069

Раздигаха изборния цирк, свърши се.
За мен изборите прикючиха миналата седмица, понеже канидат-президента, за когото гласувах отпадна, а при нас избраха кмета на първи тур. Аз също гласувах, но казвам избраха, щото това не беше моя кандидат. Иначе от медиите постоянно чувах, че оказвали натиск, заплашвали, купували гласове и така нататък. Мен никой не ме заплашвал, притискал или подкупвал да гласувам за някого. Не съм и чул много-много за такива неща от хората наоколо, като изключим един циганин, който се жалваше пред магазина миналия понеделник, че го били преебали. Трябвало да събира гласове за някой от кандидатите, ама нещо не станало по план. Един му даваше съвети да отиде при кандидат-кмета и да се оправят, обаче доколкото разбрах кандидата май не знаел, че е купувал гласове. Не разбрах за кой кандидат ставаше дума и какво са правили, а и не ме интересува, но е хубаво, че са го прецакали. А може оня просто да се прави на играч и такова нещо изобщо да не се е случило. В общи линии бъзици не липсват.
Ако взема да гледам много сериозно на изборите, сигурно ще взема да ревна. Не буквално, но някои неща понамирисват на нехубаво. Дори и с ширико затворени очи не мога да не забележа значителната аномалия на вота в нашия град. За местните избори говоря.
Има фрапантни разминавания в начина на гласуване за различните видове избори на първи тур. На ГЕРБ им се губят повече от две хиляди гласа за местната власт, към 25 процента по-малко, отколкото е получил избраният вече за президент Плевнелиев. И ако при ГЕРБ разминаването е в проценти, при БСП е в пъти - не им излизат близо пет хиляди гласа. За президент хората са гласували политически, едни за тази партия, други за онази и всичко изглежда нормално. За кмет обаче същите тези хора са нарушили партийната дисциплина и политическите си пристрастия и са гласували срещу собствените си кандидати - в полза на досегашния кмет Живков.
Тук или става дума за някаква особена проява на любов, или сме свидетели на определен вид неполитическа зависимост, което е силно обезпокоително. Деформацията на вота се набива много силно на очи, ако и да са широко затворени. Очевидно е, че нещо не е съвсем наред.
Отделно ми прави впечатление, че има деформация и при гласуването за общински съветници. За листата на кмета са подадени четири хиляди гласа по-малко, отколкото за него в качеството му на кандидат-кмет. Разминаването е характерно само за гласовете в полза на Живков, при останалите бройката съвпада плюс-минус някоя сгрешена бюлетина. Това прилича на неполитически стимулиран, нискограмотен вот. Както щете го разбирайте.
Така стават работите в Монтана. От друга страна обаче, това стечение на обстоятелствата говори ясно, че обвиненията за репресия от страна на управляващите не стъпват на здрава основа. Не се съмнявам, че във всяка от партиите е имало индивиди, които тук или там са вършили разни престъпни дела във връзка с изборите и изобщо не е задължително това да е ставало по нареждане отгоре.
Хубаво е, че изборите свършиха. Хората ще мирясат и ще престанат да се обиждат. В интернет такива неща можеха да се видят, така да се обиждат, само щото са от "ония" или "тия". Отвратително ми беше да ги гледам и ги отбягвах, доколкото беше възможно. Такова екзалтиране не е нормално. Сещам се за феновете на моя фаворит за президентските избори. Така се навиваха и нахвърляха с обиди и ругатни срещу всеки, който не засвидетелства безусловно своята любов и обич към техния (и моя) кандидат, че направо беше ужасно. Радвам се, че вчера не ми се наложи да ходя да гласувам. Радвам се и за избора, който направиха онези, дето се прежалиха и отидоха да пуснат. Избраха по-подходящия от двамата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар