Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 12 ноември 2011 г.

083

Народа е беден, защото е прост и се продава евтино. А като се продава евтино, колкото и да напъва, все беден ще си бъде.
Дядо ми например, е бил трудовак. Година и половина се е трудил за родината. От село почти всички набор '25 са били трудоваци и са строили родината. Тежък робски труд от тъмно до тъмно.
Като казвам робски, не преувеличавам ни най-малко. Работили са по петнадесет часа и срещу това са получавали единствено храна. И много бой по преценка на командирите, ако не се справят достатъчно добре. Роби.
Дядо ми ми е разказвал, че по време на службата първо са правили диги по Дунав, мисля някъде между Лом и Оряхово е било, а след това ги пратили в село Телиш близо до Плевен, където не разбрах какво точно са правили, но каквото и да е било, правено е на ръка с кирка, лопата и количка. Трябвало да копаят по пет кубика земя на ден и да я извозват. Който не успявал оставал да си доработва, докато другите вечеряли постната армейска чорбица. Случвало се командния състав да бие мързеливите с възпитателна цел. Имали в ротата някакво момче, турче от някъде си, което било слабичко и най-редовно не можело да си изпълни нормата. Един ден някакъв го хванал и го бил в продължение на часове. Дядо ми каза, че тялото на онзи почерняло, а после умрял. През това време всички са били строени да гледат.
Дали стана ясно, че дядо е бил в казармата, а не осъден на каторга или в някой концлагер?
Дядо и наборите му са били главно от село. Хорица без особени претенции и кой знае какви потребности. Да има да яде, да отърве поредния побой, на това са били свикнали от малки. Телата на градските от набор '25 вероятно са почернели, като на онова турче и после в някоя канавка.
Не зная дали някога тази страна от миналото ще влезе в учебниците по история или ще бъде заметена под килима при другите неща, които не са повод за гордост, но последиците така или иначе са факт.

В същото време сринатата Германия започвала да се съвзема от войната. Къде ли щяха да бъдат днес те, ако тогава бяха избрали нашата система.

9 коментара:

  1. В Телиш имаше ракетно поделение

    ОтговорИзтриване
  2. Да, сетих се, мерси. Него са правили. Имало си го е вече, но са доработвали нещо.

    ОтговорИзтриване
  3. Та за кои години става въпрос?
    Кога мислиш, са създадени трудови войски?
    И като говорим за плана "Маршал", би трябвало поне да го споменем. Иначе и източна Германия е била в развалини, но и там се изсипваха пари ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Трудно ми е. Не схващам смисъла, особено на последното изречение. Да не е извадка от по-широк текст?
    Иначе е почти вярно като факти. Въпросът е: какво стои зад тях?

    ОтговорИзтриване
  5. По-ясно от това не мога
    http://kololoto.blogspot.com/2011/11/086.html

    ОтговорИзтриване
  6. Както казах, по-важно е: "защо в мишеловката има сиренце?" Не е от обич към мишките.
    Това е елементарно следствие от максимата "Разделяй и владей!". Защото:
    Успоредно с по-високия стандарт има и целенасочено видиотяване на населението. Чрез медиите се насажда безкритично отношение към заобикалящата среда. Обществото се превръща в тълпа безмозъчни потребители с елементарни потребности посредством агресивна реклама. Възрастовата граница на целевите ѝ групи постоянно намалява, а начините на убеждение - все по-малко смислени. Щастието се свежда до притежание на най-модните, пък макар и безсмислени пазарни продукти. Внушава се, че всеки индивид трябва да се бори със зъби и нокти за това си "щастие". Че всеки, който не го е постигнал е пълен нещастник и загубеняк. Че животът е надпревара в която победителите са малко, а тяхната печалба е за сметка на останалите губещи. Че всеки губещ сам си е виновен и "елитът" не носи отговорност за това.
    А всъщност, обществото е отговорно за възпитанието на всеки свой член. В частност отговорността е лично на управляващите и всички общественици, имащи самочувствието на значими личности.

    ОтговорИзтриване
  7. Не знам, тия елити и заговори нещп не ми се връзват.

    ОтговорИзтриване
  8. Къде видя заговор? Само алчност и безотговорност.

    ОтговорИзтриване