Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

петък, 2 декември 2011 г.

105

Въглеродните емисии бяха преместени в Китай, което даде възможност на Европа да изживее илюзиите си, че ще спаси глобалния климат. Постоянното покачване на наказателните ставки върху енергията доведе до там, че редица производства отидоха в Китай. Повечето средно и нискокачествена продукция се произвежда там, а след това с корабите се връща в Европа. В резулат глобалния климат не се подобри, но стотици хиляди европейци загубиха работата си, намалиха покупките и се насочиха към ниските ценови равнища - към китайските боклуци.
Икономическите условия в Китай - евтина работна ръка, липса на държавен терор по отношение на енергийния компонент в производството и други, доведоха до там, че китайската продукция, въпреки голямото разстояние пак е по-евтина. Китай полека изсмука част от европейските пари, сви потреблението на местното европейско производство и сега е на път да загуби основния си пазар, понеже измислените балони имат навика да се пукат съвсем истински.

Сега Китай напъва да спасява Европа. Ще подпомага стабилността на еврото, ще прави това-онова, ще инвестира и така нататък. Ще инвестира обратно европейските пари, но по-интересно е как успя да ги прилапа преди това, а истината е, че кретените в ЕК и ЕП са виновни.

1 коментар: