Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 2 януари 2012 г.

126

Изглежда 2012 ще мине под знака на въпроса "къде изчезнаха парите". Според Дневник 6,3 трилиона долара са изчезнали от пазара. По данни на Световната банка, за 2010 година китайската икономика възлиза на $5,926,612,009,750. Споменаването на Китай е необходимо, за да се добие по-точна представа за размера на бедствието. Все едно някой да протегне ръка и да извади Китай и няколко балкански държави от световната икономика - това се е получило. Изглежда светът навлиза в дългосрочна депресия.
Самите пари естествено не са се изпарили - прибрани са. Прибрани са и не от някаква невидима ръка, която се протяга и взима от купчинката - прибрани са от хората и са заделени на страна. Бели пари за черни дни, както казва народа. Не е случайно, че спестяванията се увеличават. Човешкото поведение е такова, че когато има очакване за несигурност всеки гледа да задели някакви резерви. Не че тези пари са излишни и няма за какво да бъдат изхарчени, напротив - нужни са повече от всякога, но страхът главно от неадекватно политическо вмешателство в икономиката, е този, който задвижва процеса. За съжаление, както показва историята, в края на такива икономически цикли има война.
В случая човешкото поведение определя какво ще се случи. Реално тези пари са извадени от икономиката. Обикновено е добре, когато в банките влизат пари, които след това биват раздаване във вид на кредити и захранват икономиката, но в този случай не е така.
На първо място трябва да се отбележи един прост факт. Сега хората не спестяват излишъците си, а увеличените спестявания са главно в резултат на лишения. Всеки се свива и гледа да харчи по-малко, за да му остане нещо, което да задели за черни дни. Следователно купуват по-малко, а това води след себе си свиване на цялата икономика - производство, търговия, транспорт, развлечния, всичко се свива. И парите в банковите влогове стават ненужни - никой не иска да тегли кредити за да прави бизнес при това положение.
Втората важна особеност е, че много пари излизат от икономиката, но изобщо не влизат в банките, а отиват под дюшека. Това от своя страна крие рискове за банковата система, като цяло.
Друг голям риск за банковата система е от самото свиване на икономиката, но по линия на раздадените вече кредити. Как ли, ето как - компаниите свиват производствата и спират погасяването на кредитите си, хората губят работата си и спират да плащат ипотеките на домовете си. Следват масови разпродажби на активи, които не покриват вземанията по заемите и идват фалитите по примера на Исландия и САЩ.
За пореден път наблюдаваме двоен ефект - веднъж има вадене на парите от икономиката, заради лошата или несигурна перспектива и втори път има вадене на парите от банковата система, заради страховете от лошата перспектива за банките в резултат от лошата икономическа среда.
Положението не изглежда добре, а и всеки опит да му се правят подобрения влошава нещата. Общо взето, усещането ми е, че в САЩ се справят много по-добре, отколкото в Европа и по-скоро ще регистрират ръст. Това е условно, разбира се и много зависи от това да не стане нещо извънредно междувременно, като непредвидено бедствие или война. За втори път споменвам думата и това не ми харесва, но ще бъде цяло чудо, ако до края на десетилетието не стане някой сериозен сакатлък. Локалните и гражданките войни изобщо не ги броя - изглеждат неизбежни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар