Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

142

Наскоро Уикипедия участва в еднодневен протест срещу SOPA и PIPA. Гугъл също удари едно символично рамо, като сложи черно в английската си версия. В беге варианта на търсачката май нямаше подобно нещо, но може и да греша. Не чух Ю Тюб да са протестирали, поне не, както го направи Уикипедия - със затваряне на сайта за ден. А със сигурност щеше да се чуе, ако го бяха направили.
Не зная каква е вероятността да закрият Уикипедия по силата на SOPA и PIPA, но ми се струва, че и част от онова, което се говори за тези "неща", ако е вярно, то шансовете Ю Тюб да гризне дървото са много по-големи, отколкото това да се случи с Уикипедия. Може и да бъркам, не знам със сигурност. По-интересно ми е друго.
Какво ще се случи, ако закрият Ю Тюб?
В момента хората отиват на работа и си пускат да слушат нещо - парче или цяла листа. И така ведро минава работният им ден. Какво ще стане, ако го няма Ю Тюб. Слушането спира или ще трябва да си купуват дискове по 19,99, а след десетина прослушвания, когато им стане досадно ще трябва да си купят нови.
Мисля си, че колкото и голям сайт да е Уикипедия, неговите потребители са с пъти по-малко от тези на Ю Тюб. Да не говорим за съществената качествена разлика между едните и другите. Да предположим, че затворят Уикипедия, какво следва тогава - хората ще ходят по библиотеките и ще се оправят с ограничения ресурс, който е в наличност там. Толкова. При слушащите Ю Тюб е по-различно. Спирането на сайта ще им бръкне директно в джоба, а както казах е много по-вероятно Ю Тюб да го отнесе преди Уикипедия.
Следващият път, когато им хрумне да правят масовки в интернет, могат да опитат да придърпат и Ю Тюб. Нека бъде затворен за ден, та хората да свикват.

1 коментар:

  1. Общо взето, Уикипедия въпреки че се защитава яростно да се качват само свободни текстове, музика и картинки на техните сървъри, много често се случва потребителите да качват защитени с авторски права произведения, и Уикипедия протестираха защото не може да се следи целия огромен обем информация която се добавя от потребителите дали нее крадена от някъде, следователно според PIPA и SOPA Уикипедия подлежи на затваряне, тъй като не се е справила овреме да премахне това съдържание и е дала възможност за подобно нещо ....

    ОтговорИзтриване