Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Много близо до целта (196)

Рядко се случва да пиша в блога си по така наречените "актуални теми" или новини, но днес си струва да направя изключение. Поводът е хубав, което също се случва рядко, а още по-рядко е, когато управляващите имат добро попадение в посока на решаване на съществуващ проблем.
Става дума за видяното по-рано в новините, където новия шеф на здравната каса (НЗОК) оповести намерение за отмяна на лекарствените списъци за доплащане и замяната на тази обществена услуга със съвсем друг принцип - плащане за диагноза. Да се дават определени пари за лечението на дадено заболяване, без оглед на това какви медикаменти се използват, а лекарите да преценяват кое е най-подходящото лечение, като пациента ще доплаща разликата, ако цената на избраното лекарство е по-висока.

Защо казвам, че идеята е много добра.
На първо място, защото отдавна съм се сетил за близко до споменатото решение, но това е малката причина да ми допада. Много по-интересно и важно в случая е, че една такава промяна ще прекъсне корупционната линия между фармацевтичната индустрия и високопоставените чиновници на касата. Прекъсването на взаимоотношенията между каса и фармацевтична индустрия ще има и друг ефект, изразяващ се в либерализиране на пазара или по-точно в създаване на условия за появата му. Защото де факто пазар на лекарства в момента няма.

Онова, което ме озадачи е твърдението, че би било възможно да се мине към новата методика едва след няколко години. Честно казано не намирам обяснение на това, при положение, че касата разполага и с финансов, и с човешки ресурс да премине към подобен род реорганизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар