Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 10 юли 2012 г.

"Нобелистите" от НСИ

От няколко дни медиите широко разпространяват поредните данни на НСИ за икономическото състояние. Позовавайки се на НСИ, на 6 юли Капитал пише за свиващите се производство и потребление, а подзаглавието е: "Понижението на годишна база при продажбите е 1.8 на сто, а на месечна - 0.3 на сто". В същия ден Дневник съобщава, отново позовавайки се на НСИ: "Промишленото производство нараства с 0.9% през май".
Двете съобщения са в пълно противоречие, но оптимистите биха могли да намерят някакво свързано обяснение, като например увеличение в износа. Звучи логично до момента, в който излиза поредното позоваване на НСИ: "Вносът продължава да расте по-бързо от износа".

Твърде противоречиви данни, които спокойно и безкритично биват цитирани от повечето медии, като достоверни факти и в това нямаше да има нищо обезпокоително, ако статистиката не беше онзи фактор, чиято функция е да осигурява точна и надеждна информация. Все пак не бива да забравяме, че гръцката криза започна със серия подобни статистически "грешки".

Няма коментари:

Публикуване на коментар