Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 28 юли 2012 г.

Трябва ли да има референдум за Белене?

Подписката на социалистическата партия за произвеждане на референдум за бъдещето на Белене набира сила, което прави въпроса актуален за пореден път. Позицията на въпросната партия е известна за разлика от позициите на останалите. Междувременно дебатът се измести от основната плоскост и пое в посока трябва ли да има референдум или не. Колкото е тъпо, толкова е и обичайно по тези земи. За мен е учудващо, че голямата част от противниците на Белене, са против решаването на въпроса с референдум. Било ги страх, че народа ще каже "ДА" и затова е по-добре да няма референдум. В крайна сметка никой не може да каже предварително какво ще реши народа, нали?


Историческа обремененост
Отказът да се вземе решение, страхът да се поеме отговорност, да се отложи във времето, някой друг да реши вместо мен, избирателната демократичност - референдум, ако сме сигурни, че нашата теза ще бие.
Много сериозна деформация на разбиранията. Не е само по въпроса за Белене, така е по-всеки въпрос от общо значение, който някога е бил решен половинчато или в разрез с масовите разбирания. Типичен пример е темата за смъртното наказание.
Адски много се дразня, когато видя поддръжниците на умишленото умъртвяване на хора да излизат пред медиите с искания за референдум по въпроса и онези, които по принцип ридаят за гражданско общество, демокрация и прозрачност на процедурите да им се противопоставят. Противопоставяне не срещу позицията за смъртното наказание, а срещу самото обсъждане и вземане на решение с референдум. Народът бил прост и дебилен и нямало да реши по правилния начин. Ами, да - такъв е народа, щото не се е научил. Дебилен и прост е и не се съмнявам, че ще поиска да бъдат убивани хора. Впрочем аз съм против умъртвяването, като средство за раздаване на правосъдие. Споменавам го за да няма спекулации.
Референдумите като средство за вземане на решения, са нещо различно от конкретната тема на даден референдум и е престъпно двете да бъдат подменяни. Този подход е проява на тежък тоталитаризъм, защото да откажеш на някой правото на мнение чрез референдум, не е по-различно от това да застанеш до него и да му запушиш устата с ръка. Отказването от референдум, само защото може би няма да стане нашата, е чиста проба цензура. Това е историческата обремененост, която споменах.
Няма друг с повече право да решава от самия народ. Отнася се до всеки въпрос от общ характер, без значение дали става дума Белене, за НАТО, за ЕС, за смъртното наказание или за нещо друго. В съвременния свят съществуват два вида държави - демократични и недемократични. И в двата случая решенията се взимат от собствениците - народа или някой узурпатор. Кой да реши вместо нас? Да, вярно народа може и да е дебилен и не съвсем зрял, може да нямаме гражданско общество, което да решава адекватно, но няма и да се научим, ако не опитаме и всеки път се поддаваме на страха, че ще загубим. Като карането на колело е, докато не се качиш не става.


По същество за Белене
Когато става дума за важен въпрос като Белене, трябва да се вземе под внимание всяка подробност. На пръв поглед всичко е ясно. Има две противостоящи си тези, от които трябва да се избере едната. Под видимата повърхност нещата изобщо не са толкова прости. Практически идеите и групите зад тях са повече от две.
Тук се преплитат идеи и интереси стоящи зад конкретната за/против позиция, които изобщо не са хомогенни. Едни са против руската Белене, докато други са против Белене и атомната енергетика по принцип. По подобен начин са разделени и поддръжниците на проекта. За част от тях Белене трябва да се строи за производство на електричество, но за останалите въпросът е по-скоро политически и цивилизационен - връзката с Русия.
Пропускането на никой от мотивите би било голяма грешка, защото към ден-днешен няма никаква яснота за количественото измерение на подкрепящите и противопоставящите се според тези мотиви, а в бъдеще тази неяснота може да произведе политически катаклизми. Погледнато така на проблема Белене, а едва ли има някой, който да каже, че Белене не е проблем, са нужни два, а не е един референдум - за АЕЦ по принцип и за руския проект Белене. В никой случай обаче не бива да се допуска подменяне на темите, както се опитва да направи социалистическата партия в качеството й на подкрепяща проекта партия или както правят противниците му. Тези подробности не са за пренебрегване, защото против руска АЕЦ и против АЕЦ не е едно и също, както и подкрепата за АЕЦ не е еднозначно на руска централа у нас.

Да няма спекулации ще кажа две важни-важни неща.
Аз съм против строежа на АЕЦ Белене и подкрепям идеята въпроса да бъде решен с референдум. Против строежа съм, защото взех пари от американците да бъда против и съм за референдума, заради куфара рубли, който получих да го подкрепя.

3 коментара:

  1. Извън темата - в отговорите за анкетата не съществува верния :) По темата - напълно съм съгласен.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване