Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 17 септември 2012 г.

Входиране в дисциплинирането

Колкото идиотски звучи, токлкова е идиотско в действителност. Преди дни засичам по телевизията да се говори, че трябва да пазим децата на пътя. Мисля "това са нашите деца" или "вашите", или "твоето", няма значение - идеята е хубава. Не е хубаво другото. Разни хора, като мен хвалеха начинанието пред камерата и непрекъснато повтаряха как трябва да сме дисциплинирани на пътя, да спазваме дисциплина, да се дициплинираме, да имаме дисциплинирано отношение към децата...

И си помислих - защо да сме дисциплинирани, като можем да бъдем внимателни. По-осъзнато ми се вижда и по, не знам как да го кажа, но ми се струва, че да пазиш някого, не само децата, а и останалите хора заради самите тях, струва много повече от това да ги пазиш, защото ще бъдеш наказан, ако не го правиш.

4 коментара:

  1. То тук пак се получава заигравка с думи. Дисциплина е латинска дума и значи възпитание. По-късно е получила гражданственост като:(по речниците) "поведение подчинено на ред, изпълнение на заповеди и др."
    Така, че ако приемем първичното и значение, то вниманието се възпитава, малкото дете отначало се води за ръка и му се обяснява кое, кога, как и тогава се пуска самостоятелно на пътя...Просто с течение на времето се е насложил много негативизъм към значението и. Нещо като негър (черен)- само по себе си не е обидно, както и бял, но....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Семантиката се променя в темпоралното пространство.

      Изтриване
  2. Хм, пак ме е хванал словесния...Коментарът ми излеза колкото твоя пост (смях)

    ОтговорИзтриване
  3. Да ..темпоралното...O tempora, o mores (смех)

    ОтговорИзтриване