Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 11 септември 2012 г.

РУСОФИЛИТЕ

Както всяка година и тази русофилите в България организираха годишната си сбирка. В България има русофили. Има и русофоби. Русофили има отпреди освобождението, главно заради сходния произход и общата религия на двата народа и поради таените надежди, че Дядо Иван ще ни избави от вековния душманин. По-късно русофилството придобива политическо измерение. На сцената се появяват и русофобите.
Завръзката е чествания преди дни национален празник - Съединението и последвалите го събития. Руският цар не останал доволен, че българите на своя глава, без да го питат, решили да се съединят. Троснал се и наредил на Сърбия да отмъсти за унижението. Последвала войната, известна ни, като Сръбско-българската война. Българите победили. Било трудно, било много неочаквано, но българите победили Сърбия. Във войната участвали и много доброволци - от петнайсет годишни деца, до старци на преклонна възраст. Но историята не свършила дотук. Последвали още събития - преврати, контрапреврати, извънредни положения и диктатура. Все в името на народа и за благото му. Съединените неотдавна българи започнали да се разединяват. Появили се русофобите, които с всички сили и средства искали да спасят българския народ от Русия. Те били твърди и непреклонни в делото си. Отрязали не една или две русофилски глави в името на победата над злите сили. Най-известният сред русофобите бил Стефан Стамболов, когото и днес мнозина считат за национален герой. Клали и бесили русофобите и окото им не мигвало - в името на благото на народа.
Народа никой не се сетил да го попита. Всъщност сетили се били, но ги било страх, че великата любов към Русия може да обърне колата. И му отнели думата насила.

Дори днес, много години след ония срамни събития, българите продължават да се делят на русофили и русофоби. За щастие с времето редиците и на двете групи са оредели значително, но не и яростта, с която отстояват позициите си.
Сега си мисля, че това можеше изобщо да не го обсъждаме, ако някога, преди много, много години, някой не беше решил, че народа ще си навреди, ако сам реши накъде да поемем.

Лесно ми е да си го представя.
Съединяват се, защитават се и обичат Русия, а след това същата тази Русия им казва, че не може.
Изводът е, че отказът от демокрация, пък било то и "за доброто" на народа, след това се плаща прескъпо. Убеден съм, че ако бяха играли по правилата и бяха оставили хората сами да решат, днес думата "русофили" нямаше да съществува в политическия речник на българина.

1 коментар:

  1. Впрочем, сигурно знаеш, че от есента на 1372г , та до днес, съдбата на България се е рашавала основно извън нея...Съединението е един проблясък, но да не се отплесваме..Тези вътрешни боричкания - русофили-русофоби само са придавали определен вътрешен колорит...Всякакви фоби и фили са се въртяли на сцената, само на българофилите никога, а дори и сега не се гледа с добро око :)

    ОтговорИзтриване