Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 30 октомври 2012 г.

Освободителната война

Историкът в мен се поразбуди, когато чух в предаването по телевизията оня израз - завоевателна/освободителна война. Няма освободителни войни, поне от гледна точка на нападателя. Войните винаги са завоевателни, а другото е въпрос на свободни интерпретации. Винаги целта е да се завоюва територия, над която да бъде наложен повсеместен тотален контрол и управление на ресурсите - природни дадености, местоположение, хора. Това е основната цел на всяка война. В случай, че постигането й е невъзможно и по някакви, най-вече политически или ресурсни причини първата цел не може да бъде постигната, следва низходяща градация, като - установяване и подпомагане на приятелско настроено управление над завладяната територия; извличане на политически и икономически ползи; престиж - в случай, че и това не е възможно; потупване по рамото - ако съвсем не е възможно (случаят на Русия след Руско-турската война).

4 коментара:

  1. През 1878 Русия получава Южна Бесарабия и Карс. Потупване по рамото е краят Сръбско-българската война.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Очертава се спор без особена научна стойност, но все пак, като стана дума. Това малко прилича на работата на оня, дето отишъл да поработи за пари, но му платили с галоши по цени на дребно.

      Изтриване
  2. Аз не мога да разбера хората чийто довод е че понеже Русия си е следвала "имперските" (защо тази дума е лоша?) интереси, ние не трябва да сме доволни, че сме добили държавност? Естествено е че за Руската империя една славянска държава с про руско управление на кръстопътя между Изтока и Запада е много по-добре от колкото мюсулманската империя лижеща задните части на англичани и французи. Евала на руснаците изиграли са си картите сравнително правилно и от гледна точна на санстефанска България е много лесно, 10-20 години по-късно да превземеш Цариград и Солун и да отрежеш турците от техните привилегии. Точно и заради това "великите" сили не са се съгласили, защото паричния поток спира в посока Великобритания и Франция и отива в посока Руската империя, и заради това ни пре*бават (нас и Русия) няколко месеца по-късно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По тия земи "интерес" е нещо долно. Хората така го разбират, а за другото е така - и аз не разбирам недоволството. При положение, че цял народ е извадил полза - другата мразена дума наоколо - то няма какво толкова да се придиря. Иначе тая война я дадох само като пример, но явно тя обира овациите (смех).

      Изтриване