Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 21 март 2013 г.

LIVE HARD


Хард, а? Струва ми се, че сме далеч от точното разбиране на ползата от гласуването, от перспективите, от принципите, по които би трябвало да стават нещата, че да носят полза за гласуващия. Струва ми се и друго, а именно, че тези избори ще бъдат решени не от твърдите, а от меки електорати, така както се случиха всички изборни резултати след онези за ВНС. Само онези за ВНС не бяха решени по този начин, тях си ги реши БСП с измама.

Но това са минали неща. Те не са толкова интересни, въпреки че за много хора е по-удобно да ровят в миналото, защото там е ясно, пък и не може да мърда. Виж бъдещето, това е друга работа. То е неясно и плаши, а под въздействие на страха хората правят това-онова, най-вече глупости.

Глупости и този път няма да липсват. Общото между четирите милиона твърди и меки електорати, които след месец и половина ще гласуват, е в това, че ще отидат и ще гласуват за партии, над чиито действия няма да имат никакъв контрол пост фактум. Така наречените твърди и по-меките, които общо докарват окончателната бройка на обичайно гласувалите, ще отидат до урните с различна мотивация, но ще направят едно и също. Ще го направят заедно. Доволство след това няма как да има, няма и да има. Ще има недоволство, както е било и както е нормално при описаната по-горе процедура.

Нереалистично е да се разчита на добър край в резултат на политическите действия на тези четири милиона гласуващи. Доброто от тях няма да дойде. Ако е било възможно, вече да се е случило. Очевидно могат толкова. С този подход към политиката - толкова. Тези хора- толкова. С разбирането, че демокрация е гласуване на четири години и ходене на протест - толкова. Твърди и преливащи се идиоти, от които полза имат само онези, които прибират 50-те лева субсидия за всеки даден от тях глас.

Има известен потенциал да почнат да се случват най-накрая нещата. Той е в останалите два милиона души, които не гласуват и които на 12 май за пореден път няма да намерят основание да го направят. Четвърт век тези хора са стояли незабележими - без напоритост, без нахалство и ламтеж за власт. Негласуващи и привидно пасивни, с тази разлика, че са едно ниво нагоре в политическата еволюция и не гласуват, само заради едното право дадено им от конституцията. Това са хора, които така и не бяха въвлечени в политическия процес, въпреки че сме били свидетели на няколко опита да бъдат. Е, не се получава. Тези два милиона души не гласуват и на протести не ходят по същата причина. Ако изобщо е възможно да излезе нещо позитивно, то ще излезе от тези хора.
Съвсем друг е въпроса, дали са готови да се включат в политическия процес. Това че имат потенциал, изобщо не значи, че ще могат го реализират. Може да могат, може и да не могат, но едно е ясно - не си правят никакви илюзии, че някой ще им позволи да се качат на гърба на неговата партия, за да защитават своите интереси. Такава илюзия не се забелязва, което наред с отказа им да гласуват на халос, говори за наличе на една политическа зрялост.



шервайте, да мога да се изтъкна :)

2 коментара:

  1. Точно от най-пасивните екземпляри да очакваш да излезе нещо... То ще излезе, ама да не казвам какво :D

    ОтговорИзтриване