Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 28 април 2013 г.

Kой е великият български роман

Стана дума за "Под игото" онзи ден.
Ако някой попита, кой е великият български роман, мнозина машинално ще кажат - "Под игото". Така е, нали? Така е, заради задължителното му четене в училище. В същото време книгата е средняшка, дори семпла. Дали, това че е първият български роман, дали от някаква комплексарщина, дали от чисто невежество, дали от промиването на мозъка в училище - не е ясно, но е факт, че българите казват "Под игото", когато някой ги попита. Следващите от задължителната програма обикновено се претупват - или на хората им е писнало да четат повече от една книга, или идва края на годината, или-или и така си остават под формата на спомен-заглавие. Произведенията на Димов и Талев са много по-добре направени. В тях има многопластови, а не плоски герои, има и много други неща, които в "Под игото" липсват, но като са неизвестни за публиката, си остават някак на заден план.



the new "БЛОГОВО" - Група за споделяне и следене на блогове

4 коментара:

  1. Тютюн +Железният светилник (цялата четирилогия). Мога да ги чета безкрай.

    ОтговорИзтриване
  2. Романът май не ни е националният жанр - по-лесно е да се сетиш за добра поезия или разкази. Сигурно по-трудно издържа на циничен скептицизъм. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Железният светилник, Време разделно, Самуил

    ОтговорИзтриване