Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 3 юни 2013 г.

Безработицата ще продължи да расте

СЕГА >> ПЪРВА СТРАНИЦА >> 80 000 българи остават без работа в края на годината >>
Нужни са 60 млн. лв., за да се осигури нова заетост на хората, чиито договори изтичат, изчисли социалният министър



Анонсът от заглавието представя горе-долу ситуацията, както и визията на министъра, министерството, правителството и предходните няколко правителства за решаване на проблема, чрез субсидирана заетост. Безработицата няма как да бъде преборена така и всеки, който казва, че това е възможно със субсидиране, се е объркаЛ. Трудът е стока/услуга, като всяка друга и пазара на труда е пазар, подобен на всеки друг. А това означава, че и на този пазар важат всички известни пазарни зависимости, като: търсене-предлагане-цена.
Трудът не е краставица или домат, които може да се пипнат, премерят и оценят обективно, но е стока/услуга, която се търгува по същите правила, така както се търгува зарзават. Да си го представим, за по-добра образност пазарът е на домати.
Пазарът на домати е залят от продукция. Има много повече, отколкото е търсенето. Има повече, отколкото изобщо е възможно да се продаде на дадения пазар. Стоката за продан е много, качеството е разнообразно, а купувачите са ограничени като брой и като покупателни възможности и нужди. Максималното, което въобще е възможно да се прададе на този пазар, е по-малко от всичко, което се предлага в момента. Респективно цената на доматите е ниска - всеки опитва да продаде, пред възможността да си изхвърли стоката. Такава е ситуацията на пазара на домати в този момент. В същото време производители и търговци са недоволни от обема на продажбите и от нивото на цените - искат държавата да се намеси, за да се подобри положението им. Държавата бърка в резерва и вади от там още домати. След това ги пуска на пазара и започва да раздава на купувачите, като им дава и пари за това, че са решили да си вземат.
В този пример доматите са труда, а пазара на домати е пазара на труда. Всеки може да се сети за последствията върху пазара от тази държавната "помощ". Да се наводнява пазара, при положение, че е на лице свръхпредлагане, е меко казано малоумно.
Субсидирането не само е безрезултатно, но и вредно за пазара на труда и нивото на заплатите в посока нагоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар