Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 30 юни 2013 г.

Тъмната страна на протеста

Като всяко друго нещо и протестът ни си има две страни. Има една светла и една тъмна страна - условно казано.

Светлата страна сме ние - хората, които протестираме, защото така повече не може и искаме промяна. Ние, които протестираме на площада и ние, които протестираме в мрежата искаме това - нормална, спретната, подредена, правова и свободна държава. Предполагам, че всеки протестиращ би се подписал, че иска именно тези неща и това е минималното.

Тъмната страна на протеста
Това са самозванците. Онези, които се опитват да говорят от наше име - от името на протестиращия. Това са онези, които се опитват да ни закачат като значка върху собствените си амбиции. Това са онези, които подписват протеста под харти, без да са ни питали. Това са хора, които използват нашия справедлив гняв, като собствена придобивка.
Такива хора не са упълномощени от масата протестиращи. Не са упълномощени от нас да ни представляват и не са легитимни, защото нямат нашето доверие. А го нямат, защото не са дали основание, че са благонадеждни. Когато някой иска да говори от името на всички, той трябва да се ползва от доверие даващо му легитимност. А такова доверие липсва. Липсва на площада, липсва и във фейсбук. Въпросът за доверието е фундаментален за всеки желаещ да говори от името на всички. Самозванците застанали начело и опитващи се да употребят протестиращия човек, нямат нашата благословия. Това се видя много ясно вчера. Те могат да спрат въпроса за доверието към тях, както направиха премахвайки анкета в страницата на протеста във фейсбук, но отговорът е кристално ясен - не ви вярваме.
Всеки от нас протестира за своето бъдеще. Ние сме много и протестираме за себе си. На нас не плащат по 15, 30 или 50 лева да имаме позиция. Не ни финансират и неясни фондации. Всяка майка, всяко дете, всеки баща на площада или в мрежата, всеки един, който е съпричастен с необходимостта и нуждата от промяна, протестира за себе си и от свое име. Ние нямаме нужда от посредник, за да заявим исканията си. Ние ги казваме направо - на площада или във фейсбук. Ние протестираме за себе си и от себе си, и не сме давали право на никой да се изказва от наше име, от която и да било публична трибуна. Не сме упълномощавали никой да преговаря, договаря или да се пазари от наше име. Не сме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар