Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 25 юли 2013 г.

рожден ден (comming soon)

На осми август блогът ще стане на две години. По този повод си спомних намерението, с което го създадох. Не беше това, да си драскам прозренията, ставаше дума за нещо друго. Хрумна ми някъде около деня на конституцията през 2011 година. Към оня момент много се говореше за нуждата от нова конституция и за недостатъците на сега действащата. В тази връзка си спомних за клишетата, с които ни промиваха мозъците - първо в училище, а след това и в университета. Клишета за Търновската конституция, която... чували сте нейната прелест и хубост. Прелест и хубост, за които знаем главно и предимно от хората написали и приели я, но в същото време никога няма да разберем мнението на онези няколко милиона българи от онова време. За Търновската е късно да добием обективна представа, но за сегашната не е. Всеки от нас си има мнение за нея и според разбирането си решава кое му харесва и кое не. Виждаме и доколко се спазва, но това са лични и много субективни мнения. За добиване на обективна представа, следва да видим съвкупността от тези лични мнения и оценки. До днес изследване за отношението на българина към основния му закон не е правено и боя се, че никоя институция няма интерес от подобно нещо.
Много станаха обясненията наистина, но именно от идеята за едно що-годе обективно изследване на отношението към основния закон, се роди този блог, който след дни ще направи двете си годинки живот. Планираното изследване така и не се случи през изминалото време. Все имаше някакъв проблем. Първо беше изборната обстановка от 2011 и съпътстващия конституционен популизъм, после нещо друго, след това трето, но основният проблем беше и продължава да бъде намирането на поне 1000 участници за подобен род изследване. Намирането на 1000 човека, които първо да седнат и да прочетат конституцията, а след това да изкажат мнение и позиция по отделните й текстове е проблем не само в ситуация на изострена политизация, а по принцип.
И така се стигна до появата и съществуването на този скромен личен блог. Виждал съм, че по подобни поводи хората се хвалят с разни статистики - колко са избълвали, колко много са ги прочели и така нататък. Това ще ви го спестя, а и няма с какво толкова да се похваля. Блогчето не е много популярно, посетителите ми не са от тия, дето се възторгват и шерват току-така, така че е обяснимо. В интерес на истината, ако примерно бях някой, когото го показват по телевизията, вероятно това нямаше да е така, но още по-вероятно е, при подобна ситуация изобщо да не се занимавам да поддържам блог :)
А относно конституционното изследване, нямерението е все още живо и нищо чудно, ако успея да преборя жегата в следващите дни, да му дам старт със скромните ресурси на блоггер.ком.

3 коментара:

  1. Като стана дума за Конституцията, вчера случайно попаднах на един интересен текст (чл. 67, ал. 1), който изрично освобождава народните представители от предизборни обещания. И явно не става дума за (пост)комунистическа конспирация, защото почти същото го има и в Търновската конституция (чл. 87).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ми бъде интересно да видя резултатите, когато дам ход на изследването. Какво ли мисят хората :?
      Не съм чел скоро конституцията, но послено ме интересуваше да видя, какво е казано във връзка с принудителното ни пращане на годишен профилактичен преглед - оказва се, че е оставено твърде много бяло поле и с подзаконови актове могат да ни правят клизвми на всеки ъгъл, ако някой реши, че ще ни е от полза.

      Изтриване