Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

сряда, 4 септември 2013 г.

Политика for n00bs

Има ли значение каква партия ще управлява? Дали да е лява? Дясна? Може би в центъра? Как да ги познаем? Дали не се представят за едни, а всъщност са други? Можем ли да се доверим на декларираните самоопределения?

За да се ориентираме за естеството на дадена партия, като начало е добре да погледнем под старателно ливосаната повърхост, която старателно се бута напред, като че ли с цел да скрие други неща, които не са толкова за гледане. Какво си представя човек, когато чуе, че дадена партия е лява или дясна? - Партия изповядваща възгледите на Карл Маркс или Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, партия водеща живот по книга и според някакви тези, даващи отговор на едва ли не всички въпроси - за правилно и грешно, за добро и зло и така нататък. Май прилича повече на религия или бъркам? Това е политика for Noobs, стръв за шарани. В действителност е доста по-сложно и значително по-прикрито.

Както казах, за да може човек да разбере, каква всъщност е една партия извън декларираното, каква е в действителност, трябва да погледне под повърхността. По принцип, би следвало членовете на партиите да са хората, които определят политиката й, те са и хората, които издържат финансово партията си. За да разбере човек същността на дадена партия, той трябва да види изначално как стоят нещата, каква е структурата й, кой плаща и кой поръчва музиката, колко плаща и какво получава срещу парите си.

Например, левите партии по правило имат различни тарифи, по които членовете им плащат внос. Един плаща толкова, друг плаща толкова - плаща според възможностите, получава според потребностите. По дефиниця е така. На практика един плаща процент от заплатата си, друг ползва префернция за това, че е стар, беден, студент или нещо друго, а накрая решението се взема на тъмно от определена малка групичка.
При десните е подобно. При тях също един плаща повече, а друг по-малко, но е една идея по-ясно, предвид това, че онзи, който финансира има по-голяма тежест при вземането на решения.
Нормалното, когато става дума за политика и политическа партия, е един човек - един членски внос - един глас. Нормално е, защото става дума за политика, за търсене на необходимия баланс и защото една партия следва да не се третира, като АД, където, който притежава повече дялове има повече тежест. Нормално е, който плаща, той да поръчва музиката, както е нормално и да има точно определена тясна рамка за размера на правомощията идващи от плащането на членски внос. Нормално е всичко да се случва прозрачно и да има яснота, за да няма и капка съмнение, че решенията идват именно от хората, а не от някой тъмен субект извън полезрението.

Каква партия да управлява - лява, дясна, центристка?
Кое е по-добре - пинчер на каишка или вълк, който може да ни изяде?

Няма коментари:

Публикуване на коментар