Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 24 ноември 2013 г.

Някои наблюдения върху природата на българина

Българинът е ляв, когато става дума за чуждото и десен, когато се отнася до неговото.
Но това вече съм го казвал пред хората и не ме утрепаха, което ми дава кураж да досподеля, каквото си мисля. Освен, че е ляв и десен, според както му отърва, българинът е велик и по отношение на свободата, правото, избора. Той е краен либерал за собствения си избор и краен консерватор по отношение избора на другия. Иска да може да избира, да има право и да бъде свободен, и не иска някой да му се бърка. От друга страна, ако стане дума за правото на някой друг, за свободата на някой друг и за избора на другия, тогава българинът е консерватор, дори краен консерватор, че дори си пада и доста тоталитарист. Българинът спира да бъде либераст в момента, в който стане дума за чуждото право, свобода или избор. Със същата свирепост, с която отстоява правото, свободата и избора си, българинът се нахвърля срещу правото, свободата и избора дори на най-близките му. Прави го за неща, които съвпадат напълно със собствената му свобода, право и избор. Без колебание зачерква правото, свободата и избора на детето си да пуши цигари и да цуца ракия. Примерът с пушенето и ракията е силен наистина, но е показателен. Тази полярност в отношението граничи с абсурд.
Описах една пълна свиня, ще ме извините.
Сигурно и другите народи са така. Не сигурно, а са така. Хората са тикава навсякъде и не е проблема, че някой е десен за своето и ляв за чуждото, че е либерал за себе си и консерватор за другите - проблемът е в крайността на отношението и пълната неспособност да се влезе в обувките на другия и да се погледне през неговите очи. Това е проблем, защото срещу всеки десен либерал, каквито сме, когато се отнася до нас, срещу си имаме няколко милиона леви консерватори. Много леви, много консервативни и много крайни в отношението си "хора", които искат да ни отнемат свободата, правото, избора и парите със същата свирепост и крайност, с която ние бихме го причинили на тях.
Ако има нещо вярно в казаното от мен, ако ви харесва как е казано - споделето го с някой. Някой ден ще се отплати.