Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

сряда, 20 ноември 2013 г.

Всичко в едно - Николай Бареков

По всичко личи, че Бареков катери към върховете на народната любов и става все по-вероятно да успее да се пласира солидно в българската политика. Причината да бъде харесван е в могъщия популизъм, който проповядва. Някои от заявените му намерения през последните месеци са меко казано абсурдни, но те удовлетворяват напълно, че и повече много голяма част от населението. Той предлага неговите депутати да не получават цялата си заплата, а да жертват по-голямата част от нея в името на някакви добродетелни неща. С това декларирано намерение, Бареков със сигурност ще докара до екстаз немалко българи, тъй като отколешната мечта на българина е политика не само да работи за него, както впрочем следва от Конституцията на Република България и от неписаните принципи на демокрацията, но и ако е възможно от тази работа на ползу роду, те - политиците да претърпяват вреди. В този ред на мисли, както я е подкарал нищо не му пречи да обещае публично самобичуване от страна на неговите депутати. Това със сигурност ще задоволи още повече изтерзания българин.
Накратко - Бареков предлага всичко в едно. И работа на ползу роду, и лишаване от всичко, което една добре свършена работа би следвало да осигури на онези, които я вършат. Как да не гласуваш за него?
Колкото по-далече във времето са следващите избори, толкова повече влияние ще събере Бареков. Така е, защото изборите не се печелят от единия милион твърди електорати или от трите милиона негласуващи, а от двата милиона и половина идиоти, които са решавали всеки един избор от 1990 година насам. Не се обиждайте, ако случайно попадате сред тях. Не искам да ви обидя. Просто констатирам по-емоционално. Проблемът е, че дори изборите да се случат скоро, пак сме там.
Не се съмнявам нито, че този Бареков популизъм ще върже и с него той ще набере височина, нито, че популизмът ще бъде онова, което ще го приземи. Всичко е много просто и е подчинено на желязната логика. Този популизъм, както повечето популизми не може да се приложи на практика, а дори и да се направи опит за практическото му прилагане, несъмнено няма да сработи, защото популизмът не е предназначен да се прилага, а да примамва лековерните. Това може да означава няколко неща. Първо - неговите депутати набързо да го отсвирят, в случай, че това са "обикновени хора", за които заплатата е единствения източник на доход. Второ - да се съобразят привидно и да намерят допълнително финансиране, тоест да се корумпират. Трето - ако са от така наречените успели българи, които не се нуждаят от заплата, защото си имат достатчно и причината да са в политиката е единствено да облагородят нелекото битие на народа, то ще гледаме трето издание на сериалите НДСВ и ГЕРБ. Така или иначе този начин на правене на политика гарантира бързото влизане и скоропостижното излизане от властта. Които го правят си отиват, а за "изтерзания народ" остават само щетите.
Дерзайте, драги сънародници, защото както казах тия дни - Бареков ще ви оправи, а така също и всеки, който ви докопа. За съжаление, заради вас и аз ще ще го отнеса солидарно.