Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 4 август 2014 г.

КОЙ е виновния за наводнението в Мизия


Това е снимка на река Цибрица или Барата, както я наричат на село. Правена е през месец април, но и в момента е така. Вижда се половината от реката. Тя е излязла от коритото си. Реките имат корита, в които водата тече обичайно и речни тераси, на които се разлива, когато е валяло повече във водосборните им зони. Река Цибрица е съизмерима с минаващата през Мизия река Скът. Има водосбор от около 1000 квадратни километра и когато се случи да вали обилно над цялата спомената местност, реката става 30 метра широка и 3-4 метра дълбока.
Всичко това е известно на живеещите по поречието. Те знаят, че е напълно възможно реката да стане, като на снимката. Знаят и поради тази причина от поколения строят домовете си извън речната тераса. Някъде назад във времето може и да не са знаели, но водата ги е научила. Наляла им е акъл, така да се каже. И хората в Мизия трябва да знаят. И знаят, както личи от изказванията им пред камерите, но к'во от това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар