Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

сряда, 17 декември 2014 г.

Руската рубла

2 коментара:

  1. не смятам че ще е проблем за руснаците. Имат изключително нисък външен дълг, някъде към 400 млрд. долара, ако не става с вътрешни средства, могат да си позволят да вземат пари на заем от китайците и ще нормализират положението. Длъга им към момента е 20% от БВП така че могжат да си го позволят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с дела на дълга към БВП е малко измамно, както и онова с нивото на инфлацията. И едното, и другото, и много други показатели сами по себе си са нищо, въпреки че им се обръща внимание. Специално за Русия си мисля, че е удачно да девалвират валутата си и да синхронизират паричната маса с нивото на БВП, което примерно беше добре и за гърците преди време, но те не можеха да го направят, заради еврото. В Русия могат. Проблемът е, че властта трябва да признае издънките си и че е допуснала несъответствия между онова, което е на хартия и реалното положение. В крайна сметка, ако не платят тази политическа и икономическа цена сега, имат всички шансове да я платят след 4-5 месеца, когато приходите съвсем ще намалеят, поради по-ниското пролетно потребление на горива. С други думи вървят към ситуацията от 1996-1997 в България. Сега например вдигат лихвите, което крие риск от банкови фалити. Ако днес Путин си надвие егото и каже, че са сбъркали, а след това девалвират рублата, това може и вероятно ще им се размине и ще изкарат много по-леко. Но не вярвам да се случи. Управляващите никога не бъркат, а винаги им е крив някой друг (смех)

      Изтриване