Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 6 юли 2015 г.

GREXIT-a хипотетично

Единственото категорично ясно нещо по гръцкия въпрос е това, че взетите заеми не могат да се върнат. Тук не става дума нито за желание, нито за почтеност, а за фактическата невъзможност парите да бъдат върнати. Това е ясно и за гърците, и за техните кредитори, и за доминаторите в европейската политика. И тук възниква въпросът - Защо при това положение сме свидетели на всички случващи се драми?
След като дългът не може да бъде върнат, независимо от разположението на Гърция във или извън еврозоната, за какво са всичките тези упражнения.
Целият проблем произлиза не от Гърция, а от Германия и по-точно от Меркел. Попарата вече е надробена. Ясно е, че плащането е невъзможно. От тук нататък възможностите са няколко. За Гърция - да излезе или остане в еврозоната. За Германия - да разкара Меркел.
Уловката е именно в битието на Меркел на позиция много над нейните възможности. Цялата драма в ЕС и в еврозоната е продукт на личната драма на Меркел, която изхвърча, ако не накара Гърция да плати, което е невъзможно. Естествено Меркел е малко вероятно да се оттегли доброволно или пък да признае, че не владее положението, или нещо от тоя сорт. По подобен начин стоят нещата и за други, по-малко влиятелни европейски политици. Иначе самият дълг на гърция е незначителен на фона БВП на страните от еврозоната, който възлиза на 13,4 трилиона долара. При положение, че е ясно, че това е един несъбираем дълг и от разправиите около него произлизат само неприятности, е много по-логично и изгодно той да бъде отписан. Още повече, че много голяма част от емитирането му е ставало под надзора на ЕЦБ и де факто банката е гарант. За съжаление драмата няма да приключи скоро, именно поради споменатите вече причини, отнасящи се до Меркел и Германия.
За Германия има и друг голям проблем. От една страна, ако се стигне до отписване на дълга или изкарването на Гърция от еврозоната, Германия ще понесе голяма част от финансовата тежест. От друга страна присъствитето на Гърция в еврозоната и постоянното сриване на еврото около драмите с дълга, са грубо казано голяма далавера за Германия, чиято икономика печели много пари от конкурентната слаба позиция на еврото спрямо долара. Едно отърваване от Гърция ще се отрази на курса на еврото. То ще бъде по-стабилно и по-скъпо, което буквално ще вкара германската икономика в рецесия.
Най-изгодното развитие е отписването на несъбираемия гръцки дълг и оставане на Гърция в еврозоната, което ще бъде край на драмата, няма да навреди на немската и европейската икономика, ще закрепи еврото на сегашните му нива или на близки до паритетните спрямо долара и Меркел ще трябва да изхвърчи. Въпрос на време е немците да загреят, че не е добра идея да подаряват бъдещето си в ръцете на кадри от изтока, особено на такива родени преди 1973 година.
Колкото до гръцкия референдум, той не беше за парите. Както казах и както на всички е ясно, тези пари са несъбираеми.

3 коментара:

  1. Май и ти не разбираш :) Проблемът не е толкова в дълга, а в това да харчиш поне приблизително толкова, колкото изкарваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е принципен въпрос, който е по принцип ясен. Именно неспазването на този принцип е докарало нещата до сегашното им състояние, но то е ясно, не виждам какво има да го умуваме. И все пак това ще е водещо след решаване на сегашната ситуация, щото със или без плащане на дълга, във или извън еврозоната, Гърция ще продължи да има същите болежки. Обача по отношение на натрупания дълг, това е без значение, тъй като и да стане чудо и гърците да си подредят добре пасианса, пак не могат да върнат дълга.

      Изтриване
    2. Не могат, но могат да послужат за назидание на останалите.

      А Меркел не я мисли - дотук три мандата и още не е за отписване.

      Изтриване