Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

вторник, 30 август 2011 г.

017

Една разходка в квартала е достатъчна да се убедя, че духът на Кольо Фичето е безсмъртен. Не е истина какво разнообразие от архитектурни подобрения са измислили и сигурен съм, това не е всичко. Още може.
Спомням си, когато през осемдесетте се правеха козметични подобрения по панелните жилища, си мислех, че това са някакви грандиозни промени. Грешал съм.
Веднъж отидохме на гости при роднините в Сандански. Тъкмо бяхме свършили с ремонта. Братовчедите живеят в доста подобно на нашето панелно жилище и единственото добавено се състоеше в остъкляване на северната тераса. Хората много се учудиха, когато разбраха, че панелите могат да се местят. Почти съм сигурен, че местенето на панели е измислено в нашия квартал.
Като се сетя как ставаха нещата. Такова думкане, громане и клопане спокойно може да се нареди до звуковите мъчения в Гуантанамо. Да ги върнат през осемдесетте в нашия квартал по време на ремонт. За по-малко от ден ще си кажат всичко. Нямаше хилтачки и къртачки тогава, което налагаше широката употреба на чукове и секачи. Ремонтите продължаваха по два-три месеца.
Сега е друго, с тия машини е съвсем разбираемо, че след погледа навътре е ред на широките хоризонти. Вече едното местене на панела и остъкляване не е достатъчно да задоволи стремежа към повече панелен лебенсраум. Съвсем не и архитектурния потенциал на съкварталеца все по-силно избуява иззад контурите на блока. Гледки достойни за гетата на Нигерия и Индия или за някоя фавела. С нетърпение чакам какво ще излезе в Google Street View.

2 коментара:

  1. Сефте чувам, че панелите в изграден вече блок се местят? Що ли имам чувството, че архитектите на блоковете също не са чували за тая "опция". Сигурно и в Общината не са.

    Нищо, после ще се чудим защо на три по Рихтер блоковете ни танцуват като кючекиня.

    ОФТОПИК: има ли някаква причина всички заглавия да са цифрички вместо нещо по-ориентиращо?

    ОтговорИзтриване
  2. Това са преградни панели без носещи функции очевидно. Няколко по-сериозни труса имаше и щом няма паднали сгради. Виж, с терасите е друга работата.

    ОтговорИзтриване