Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 22 октомври 2011 г.

059

Комбинацията между глобализъм, капитализъм и демокрация, дава на съвременния човек всичко необходимо да живее пълноценно и по начина, по който иска. Благодарение на глобализацията, днес можем да избираме мястото, където да устроим живота си, където да си намерим работа или да развием собствен бизнес, където да растат децата ни. Доскоро това не е било възможно. Капитализмът ни дава възможност да разгърнем собствения си потенциал или поне да опитаме. А демокрацията дава възможност за контрол над първите две. Трите заедно са една отлична комбинация, която дава почти неограничени възможности за избор.
Вълната от протести в Ню Йорк, Гърция и някои части на Европа ме накара да се замисля. Всичко се случва в условията на глобализъм, капитализъм и демокрация, което ме учудва. Още по учудващото е, че протестите повече или по-малко са насочени срещу тези три неща. Ставало е дума за значението на гледната точка. Струва ми се, че причините за протестите се коренят в противопоставянето на песимизма срещу оптимизма, а не толкова в идеологическите различия. В известен смисъл протестите срещу капитализма и глобализма са и протести срещу самата система на регулация в обществените отношения. Тоест, те са и антидемократични.
Казано накратко глобализмът, капитализмът и демокрацията са преди всичко възможности, които можеш да ползваш или не. Друг въпрос е, че някой не умее да го прави и е решил, че може да се наложи над всички останали за тяхна сметка, като прави бутове и погроми.

7 коментара:

  1. "Благодарение на глобализацията, днес можем да избираме мястото, където да устроим живота си,"
    Не е точно така :) в Англия още не ни искат, а за САЩ трябва работна виза :)

    ОтговорИзтриване
  2. Можеш да отидеш навсякъде, ако си желан.

    ОтговорИзтриване
  3. Пускаш ли у дома си всеки, който ти звънне на вратата - съмнявам се. Пропускателният режим е наложителен, иначе става пълна кочина :)

    ОтговорИзтриване
  4. "...Комбинацията между глобализъм, капитализъм и демокрация, дава на съвременния човек всичко необходимо да живее пълноценно...Капитализмът ни дава възможност да разгърнем собствения си потенциал или поне да опитаме. А демокрацията дава възможност за контрол над първите две. Трите заедно са една отлична комбинация, която дава почти неограничени възможности за избор..."

    Колко красиво звучи...:-) Само дето не е вярно :-(
    Защото нито Капитализмът е онзи добър чичко, дето ще попита "а ти какъв искаш да станеш?", нито Демокрацията е оная мила, но справедлива лелка, дето ще накаже непослушните и ще потупа приятелски добричките.
    В самата същност на капитализма е заложено да успяват индивиди неподбиращи средства, с ярко изявени качества като алчност и егоизъм. Разликата с автокрацията е несъществена. Изразява се в измамното усещане за "равен старт". Всъщност в по-добра позиция са безскрупулните. Демокрацията е обикновена статистика, при която не се държи сметка за качествата и способностите на отделните индивиди.

    ОтговорИзтриване
  5. Не ни искат, алчност, егоизъм, не знам какво си...

    В Англия съм и със сигурност не са ме поканили, щото съм алчен егоист.

    Как точно си представяте да ви искат и да държат сметка за качествата на отделните индивиди? Да дойдат у вас за интервю? :)

    ОтговорИзтриване