Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

неделя, 27 ноември 2011 г.

100

Независимо от оформилата се вече депресия в Евросъюза, тук в България потенциалът за ръст е огромен. Страната има много голямо поле за развитие по отношение на производството за вътрешно потребление, тоест за разрастване на икономиката независимо от външната обстановка. Стига да има кой да купува и най-вече с какво да купува.
Тезата ми, че страните с висока цена на труда са и тези с най-силни икономики породи въпроси, като доста хора не намират логика в казаното. Едва ли има голямо значение начина, по който се случва тази подредба на нещата. В крайна сметка зависимостта между ръста и цената на труда е факт. Факт е и друго - страните с ниска цена на труда не привличат инвестиции. Получва се друго в тези държави и то се изразява в чакане инвеститорите да дойдат. При онези, при които цената на труда е висока никой не чака да идват инвеститори и да създават икономика. Високата цена на труда поражда икономиката, създава я. Най-добрият пазар е най-близкия платежоспособен. Един пример от България - никой не иска да развива бизнеса си в Монтана, всеки гледа да го позиционира в София. Нищо, че там ще харчи повече за заплати.
Дори и сега в света има стотина държави с по-евтин труд и там никой не иска да ходи. Този тип икономики са експортно ориентирани и привличат предимно нискотехнологични производствени инвестиции и тук филма свършва - няма развитие. Местен пазар почти няма или го има, колкото да задоволи екзистенциалните нужди.
Точно обратното се случва там, където цената на труда е висока. Колкото е по-висока, толкова развитието е по-устойчиво. Високата цена на труда предизвиква технологично развитие от една страна, а от друга увеличава значително производството за вътрешно потребление, което прави икономическата система независима от външни сътресения. В същото време качеството постоянно нараства.
В българския случай към днешна дата, при положение, че вътрешното потребление е изключително ниско, възможностите за растеж са повече от добри. Но как да стане?

Единствената възможност е, чрез повишаване цената на труда. Другото е пробвано - субсидии за заплати, данъчни стимули и така нататък. Без резултат.

6 коментара:

  1. Абе човек, страхотен блог, ама защо не слагаш нормални заглавия на статиите?
    Много трудно е да ги открие човек с търсачки, или в tobblog.

    ОтговорИзтриване
  2. Вестниците като имат заглавия, все едно стават нещо от тях (смех)

    ОтговорИзтриване
  3. Не става ясно какво искате да кажете в тази статия. Тезата е, че увеличаване на възнагражденията ще създадат развитие или развитието ще създаде високи възнаграждения?
    Единствено в държавния сектор може дирижирано да се увеличават възнагражденията за труд и то за сметка на реалната икономика , т.е ако бъдат рекрутирани от частния сектор. В частния сектор възнагражденията могат да се увеличат единствено ако тези частни предприемачи намерят начин да изкарват повече

    ОтговорИзтриване
  4. увеличаване на цената на труда ще създадe развитие - това е тезата.

    ОтговорИзтриване
  5. Като човек, който е създавал работни места в София, на много места не съм съгласен с тезите ти. Цената на труда е разход за всеки, който извършва икономическа дейност. Тя не може да надвишава това, което са склонни да платят клиентите плюс някаква разумна надценка, за останалите нужди на фирмата плюс (пази боже!) печалба, за развиване на бизнеса.

    Хората не основават бизнеси в Монтана, заради трагичното състояние на инфраструктурата и трагичното качество на живот (в което влизат всякакви неща, включително културен живот в града). Ниската заплата в Монтана е привличащ капитали към града фактор, а не отблъскващ. Другите фактори отблъскват капитала.

    А ако нямаш пари да плащаш големи заплати, то тогава не ги плащаш. И се молиш хората да не ти избягат в Европа или в Щатите...

    ОтговорИзтриване
  6. Аз седя в Монтана, а София ми е на един хуй разстояние - виждам къде, какво се привлича :)

    ОтговорИзтриване