Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

сряда, 16 май 2012 г.

187. Хиперинфлация

Не зная обърнали ли сте внимание, че хиперинфлацията винаги се предизвиква от правителствата и централните банки. И винаги причината е една и съща - неумение да бъдат покрити разходите. Тогава прибягват до отпечатване на пари. Или вземане на заеми.
Сещам се и за един случай, изключение от горното правило. По време на златната треска също е имало хиперинфлация, но поради стоков дефицит. Всъщност и тогава парите са били повече от онова, което са можели да покрият, но поне е станало без държавна намеса.

1 коментар:

  1. To stokov deficit imashe i po vreme na hipreinflaciata po vremeto na Jan Videnov..Ama vsichki znaem zasho niamashe nisho v magazinite- poradi spekulativno zakrivane i razgrabvane na ikonomikata ot banda mafioti i korumpirani politici...znachi pak pravitelstvoto si e vinovno..ama moje bi i nie shoto sme ovce i ne gi spriahme.. Puk posle s hipreinflaciata iztochiha i parite ot DZI i DSK..i eto ti kriza i prerazpredeliane na blagata i socialnia stroi. Sus strah vijdam kak derivativnia pazar v USA predisvika sushata istoria kato po Videnovo vreme no v svetoven mashab..Iavno tova e niakakuv spekulativen model koito e na moda sred upravliavashite i bankerite... nie da mu mislim..suvremennite robi deto sme mnogo inteligentni ama ne ni stiska da se opulchim sreshu tiah..

    ОтговорИзтриване