Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

понеделник, 14 май 2012 г.

Силата на масовите очаквания

Очакванията имат силата да определят бъдещето или по-точно да го предопределят. Това е най-силно, когато определени очаквания са масови. Така например, ако съществува масово очакване за поскъпване на храните, то поскъпването им е неизбежно. Всеки тръгва да се запасява, докато е евтино и цената отива нагоре. Същото се случва с цената на пертола.
Естествено, колкото и да е голяма силата на масовите очаквания, тя е в състояние да въздейства и определя бъдещето само в случаите, когато става дума за неща свързани с човешките възможности.
Многото хора биха могли да предизвикат поскъпване, но от друга страна, колкото и много да са онези, които очакват да завали сняг през юли, сняг няма да завали. Независимо от езотеричния спам за силата на човешкото съзнание, неговите възможности са доста ограничени от реалността. Човек може да определя посоката само отчасти, в точно определени части.
Ето, Гърция например. Близо две трети от хората очакват Гърция да изпадне от еврозоната, ако се случи политическа криза и не бъде съставено правителство. Тук нещата са ясни. Ако Гърция не успее да състави правителство и настане политическа криза, най-вероятно ще изпадне от еврозоната - това очакват хората и е във възможностите им да го предизвикат. За разлика от снеговалежа посред лято. Държателите на гръцки активи бързат да се отърват от тях, туриситческият бранш в Гърция очаква сериозен спад за този сезон и така нататък. Кой би искал да попадне насред улично меле или да чака една седмица, докато му отворят археологическите обекти. И посещението в Атина се отлага за някой следващ път. Така очакването Гърция да изпадне отива в очакваната посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар