Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

събота, 25 август 2012 г.

Казано през седмицата (1)

Няколко от казаните умни неща през седмицата, които не намериха място в блога.


Некои хора са родени да им е криво.
Дневник спокойно може да се прекръсти на Гневник, така като гледам от трите коментара преди моя (много смех)

За френската интеграционна политика по отношение на циганите и специалните преференции за работодатели, решили да ги наемат, което е предимство по етнически/расов признак.
И к'во? Дискриминация за всички останали.

Оптимизмът на МВФ няма да спре да ме учудва (смех)
Между другото, този коментар много се хареса на читателите на Дневник, което личи от изцяло положителния вот за него. И пак между другото, това се случва изключително рядко.
А според мен Гърция още не е ударила дъното и да се говори за рецесия е твърде рано.
Грубо сметнато гръцката икономика има да се свива с още около 30%, докато се преодолее разликата между действителното й състояние и онова, което е написано на хартиения балон.

Драмите около уволнената съдийка продължават. Продължава също преекспонирането и политизирането на случая, а съдебната система продължава да е все така затлачена и да няма никакво развитие. Лично аз предпочитам всеки съдия, които не си върши работата и бъде спипан, да бъде гонен безвъзвратно от правосъдната система, независимо кой анцуг го е хванал. Явно тук се разминаваме с масовото мнение.
В този филм няма добри герои. В опита си да изкараме Цв. Цв., Б. Б. и цялата им шайка лоши, ние някак неусетно забравихме, че става дума за магистрат, системно забатачил работата си. Без значение по какви причини е станало, по-добре е такива да бъдат гонени от правосъдието. Престараването често дава обратни резултати.

Относно Дянков, странните му разбирания за икономика и отказът да се търси решение с високите цени на горивата.
Да, що да го прави. Франция ще намали акциза, България няма да се дава току-така. Смех. В действителност всички ценови аномалии са в резултат на договора от Киото. САЩ не го прилагат, що им е да съсипват икономиката си, като резултатите и без друго са съмнителни. Що се отнася до Европа, този договор и произтичащите от него акцизи, е в основата на износа на производство към Китай. Обяснението за последното е в евтиния робски труд там, но то е само за замазване на очите. Причината де факто е ниската цена на енергията. А резултатите ги виждаме - икономически спад, безработица, намаляла покупателна способност, рецесия, сериозни политически катаклизми евентуално. Изобщо, чака ни едно продължително окопаване по независещи от нас причини. Не е смех.

Държавната PRомоция върви с пълна сила. След атрактивната, но куха намеса в ценообразуването на салама, леба и да го еба, наред са цените на лекарствата. Правителството смело и безотговорно се намеси и в този сектор, като каза на аптекарите колко имат право да печелят на бройка. Не им осигури минимален оборот обаче, та сметката пак ще излезе крива. Някои казаха, че всичко било заради Марешки, които бил голям приятел с Боко и така щял много да спечели. Казват така, защото са глупави и не могат да мислят. Чисто физиологически мисленето не им се отдава.
Мерките определено са кухи, а в добавка и популистки, следователно ще бъдат безрезултатни. Единственото хубаво и потенциално работещо предложение по въпроса за цените на лекарствата, което е било давано от някое институционално свързано лице, е това на шефа на НЗОК.


Няма коментари:

Публикуване на коментар