Да се казва, че едните са добри, защото другите са лоши, е като да се каже, че свинските говна са вкусни, защото кравешките са отвратителни.

четвъртък, 2 август 2012 г.

Има някакви заслуги все пак

За правителството става дума.
Почнаха да ме упрекват, че само негативно се изказвам за героичните усилия на гербавото правителство и реших да се поправя. Което е верно, верно е и е редно да се отдаде заслуженото на това правителство. То има някои забележими постижения, като това например, че успя да разбие тютюневия монопол. Не е обещавало да прави такова нещо, но монополът е разбит.

Като радетел за свободен пазар с минимална държавна намеса, не мога да не оценя резултата от акцизната политика на ГЕРБ. Резултатите са повече от категорични, когато става дума за постиженията по линия на разбиване на тютюневия монопол. Преди основните количества вървяха под контрола на правителството и то успяваше някак да събере акциз, ДДС и данък печалба от търговията с цигари, докато с повишаване на акцизите делът на държавата в този сектор се стопи няколко пъти. Преди незаконни цигари се търгуваха от, да го наречем мафията, а днес с незаконни цигари, хартии за свиване и тютюни търгува кой ли не, като почнем от старите организирани канали внасящи безмитни американски и канадски цигари, минем през новите с китайския внос и свършим с цигарените туристи, тираджиите, мюсюлманите от Западните Родопи и софийската цигания, които са се качили на тютюневия клон. Реално правителството само сдаде позицията.

Единствено ме притеснява малко цената платена за правителствените успехи срещу монополите. Вярно, че свободният пазар отлаби малко правителствената примка около пушаческото гърло, обаче нито стотинка от извънмонополното търгуване не влиза в бюджета. От търгуваните на черно количества не постъпва нито акциз, нито ДДС, нито се плаща данък печалба и почвам да си мисля, че малко се поизхвърлих с тази хвалба за героичните подвизи на гербавото правителство. Да не излезе само, че сега държавата прибира по-малко от търговията с цигари, отколко, когато струваха наполовина да речем.

4 коментара:

  1. в този ред на мисли да добавя, че никак не ми изглежда случайно оттеглянето на държавната регулация от тютюна - няма вече да има минимални изкупни цени за тютюна, няма да е нужен лиценз за фирмите, които ще го купуват - трябвало кетап само ако ще го преработват ...и тъй като вече нямало да има фонд Тютюн нямало и да се регистрират там договорите за продажбата затуй производителите видите ли трябвало да бъдат много внимателни и да четат какво подписват ...

    ОтговорИзтриване
  2. Пък взе яко и да пуши, та да не стане накрая и пожар...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пушачи срещу ГЕРБ ще му разкажат играта. Петнайсет човека май стана вече групата :)

      Изтриване